GALAŢI: Imigranţii şi lupta cu maladia HIV/SIDA

Versiune tiparSend by emailPDF version

Problematica sutelor de mii de imigranţi care doresc să se stabilească în Europa, poate avea implicaţii în lupta cu maladia HIV/SIDA, este concluzia la care s-a ajuns în cadrul dezbaterii „Infecţia HIV – problematica şi aspecte medico-sociale”, care a reunit marţi, la Galaţi, medici din localitate şi din Brăila, alături de reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

„Ce apare în plus anul acesta, faţă de anii anteriori şi, poate autorităţile ar putea să fie interesate de acest lucru, în condiţiile noilor valuri de imigranţi, s-ar putea cumva să fim ceva mai solicitaţi pentru pacienţii deja existenţi în zona noastră. S-ar putea prin statutul nostru de primă linie, de graniţă să spunem, în noul context european, să fie nevoie să facem faţă la mai multe testări, monitorizări şi poate problema se redimensionează şi în acest sens”, a declarat coordonatorul judeţean al Programului HIV/SIDA la nivelul judeţului Galaţi, dr. Manuela Arbune, şefa secţiei I de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi.

Ea a precizat că la nivel naţional s-a schimbat percepţia şi atitudinea faţă de această maladie, la nivel ministerial, în sensul că nu mai sunt probleme în privinţa fondurilor destinate achiziţionării de medicamente pentru pacienţi, dar există încă anumite sincope.

„Ne putem manifesta unele nemulţumiri legate de modul în care sunt gestionate aceste fonduri, în sensul achiziţiilor la timp. Achiziţiile se fac pentru medicamente, ele vin, dar problemele au rămas de încadrare în termenele care sunt stabilite şi care să asigure continuitatea terapiei”, a mai spus Manuela Arbune.

Ea a mai precizat că la nivelul judeţului Galaţi, din anul 1990 şi până în prezent, s-au înregistrat peste 700 de pacienţi diagnosticaţi cu HIV, dintre care aproape 350 au decedat.

„M-am uitat pe raportul Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA, la 30 iunie, şi cumva suntem ca dinamică, în primul eşalon al ţării. În primele şase luni figuram cu opt noi cazuri diagnosticate, iar în celelalte centre din ţară, numărul cazurilor variază între 15 şi unu-două cazuri; deci noi suntem cumva în prima parte ca şi dinamică a infecţiilor HIV. Anul acesta am observat un număr mai mare de noi cazuri diganosticate faţă de anii anteriori şi nu mai vorbim de copiii din cohortă, ci de persoane adulte, cu diferite căi de transmitere: droguri, MSM (men who have sex with men) şi pe cale sexuală. Cumva ne aflăm în momentul în care epidemia HIV tinde să ia o nouă turnură, să se modifice ca şi caracteristici, aşa cum a fost şi la nivel naţional”, a spus Manuela Arbune.

La nivel naţional, la sfârşitul lunii iunie, erau înregistrate 13.277 persoane infectate cu HIV, dintre care aproximativ 900 au fost diagnosticate pe parcursul anului 2014, iar alţi 333 în acest an.

Lasă un comentariu