Galaţi: Festival antic la Castrul roman Barboşi - Tirighina

Versiune tiparSend by emailPDF version

Pentru al doilea an consecutiv, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi şi Asociaţia "Tinerii și Viitorul", au organizat Festivalul antic "Antiquitas Rediviva", desfăşurat la Castrul roman de la Tirighina. Gălăţenii care au auzit, zilele trecute, de eveniment, au venit care cu maşinile personale, care cu autobuzele Transurb, toate maşinile fiind parcare în dreptul ruinei lui Sandu Traian, singura clădire care, de altfel, a stricat atmosfera antică realizată de membrii asociaţiilor Asociaţiei "Romania-Dacia Casa Noastra" din Constanţa şi "Amicii Muzeului" din Zalău.

Totuşi, având în vedere că zona respectivă a cunoscut clar şi vremuri mult mai triste - să ne amintim doar de ecologizarea, făcută anul trecut, când s-au încărcat de acolo zeci de remorci de tractor pline cu gunoaie, se poate spune că acum locul de desfăşurare al festivalului a fost unul mulţumitor. Pentru a fi putut să fie cu adevărat bun, organizatorii ar fi trebuit să se gândească la ceva umbrare pentru publicul care a stat în plin soare timp de mai bine de două ore şi poate la câteva tonete la care să se fi vândut măcar apă rece, dacă nu un suc. Lipsa acestora nu poate fi pusă doar pe seama lipsei de anticipare a organizatorilor, ci mai degrabă pe seama lipsei de fonduri, căci finanţarea evenimentului - pusă la dispoziţie de Primăria Galaţi - a fost destul de strictă şi incertă până în ultimul moment. Totuşi, în balanţa impresiilor publicului nu au cântărit mai greu lipsa apei de băut sau a umbrarelor, gălăţenii fiind de-a dreptul încântaţi de spectacolul văzut. Un spectacol în deschiderea căruia a fost invitat să vorbească şi prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol (de altfel, unicul reprezentant "la vârf" a unei instituţii publice gălăţene, căci primarul Marius Stan sau preşedintele CJ Nicolae Bacalbaşa nu au fost prezenţi), cel care a şi insistat, anul trecut, ca autorităţile locale să colaboreze pentru protejarea castrului roman de la Barboşi şi pentru valorificarea sa istorică şi turistică. Un demers care s-a mişcat greu (dar s-a mişcat!), căci în prezent există un proiect în evaluare, proiect care dacă va obţine finanţarea europeană necesară, va putea da castrului roman de la Barboşi importanţa pe care o merită, urmând să se construiască acolo chiar şi un muzeu!

Totuşi, chiar şi fără să ştie toate aceste detalii, gălăţenii au venit, sâmbătă, la castrul roman, cât se poate de curioşi să asiste la festivalul antic promis. Iar soarele pe care l-au suportat cu stoicism a meritat, au spus ei, căci spectacolele urmărite au provocat ropote de aplauze.

Festivalul a început cu aprinderea focului sacru, după care a urmat numirea magisterului de la Barboşi, în cinstea căruia s-au purtat două lupte între gladiatori. Cea de-a doua luptă a fost o premieră pentru România - lupte între fete, o tradiţie a romanilor despre care gălăţenii au aflat şi detalii picante, precum acela că "fetele se luptau aşa cum le vedeţi, acum, îmbrăcate, cu menţiunea că în partea de sus nu purtau nimic!". Au urmat apoi prezentările de echipamente, arme şi formaţii de luptă, dar și  luptele între armatele dacice, romane şi sarmate, asigurate de către membrii Asociaţiei "Romania-Dacia Casa Noastra" din Constanţa şi "Amicii Muzeului" din Zalău. "A fost foarte frumos, mi-au plăcut cel mai mult fetele, pentru că eu la şcoală nu am aflat că şi fetele se luptau!", a spus Irina, o elevă din Galaţi. "Eu am aflat lucruri noi despre daci şi romani, lucruri pe care nici nu mi le-am imaginat când ni se preda la clasă lecţiile de istorie", a spus şi Alin Costea, un băiat de 11 ani. Deşi ameţiţi de soarele puternic în care au stat, gălăţenii au plecat în jurul orei 13.00 de la castrul roman, pentru a se odihni puţin şi pentru a veni la cea de-a doua parte a festivalului, programată să înceapă la ora 17.00, cu o paradă a armatelor romane, dacice şi sarmate de la statuia Lupoaicei, din faţa Primăriei, până la Grădina Publică. Acolo, organizatorii au aşezat taberele şi atelierele de ceramică, fierărie, pielărie, tir cu arcul, bucătarie.

Lasă un comentariu