Galaţi: După o lună, Scarlat s-a trezit că bugetul s-a rectificat “discreţionar”

Versiune tiparSend by emailPDF version

La aproape o lună de la ultima rectificare bugetară făcută de Guvernul Ponta (adoptată pe 23 octombrie), deputatul PNL din Galaţi, George Scarlat, protestează (printr-un comunicat de presă trimis la finele lunii noiembrie) cu privire la sumele alocate “discreţionar” (din punctul său de vedere) anumitor comune din judeţul Galaţi. Liberalul gălăţean – cunoscut pentru campania electorală pe care şi-a făcut-o, în 2012, folosindu-se, fără acordul acestuia, de imaginea arhiepiscopului Dunării de Jos, Casian Crăciun (vezi foto) – susţine că anumite primării din judeţul Galaţi (conduse de primari liberali) nu au primit bani la rectificarea bugetară, în timp ce alte administraţii conduse de primari PSD au primit fondurile necesare.

Cum să bifezi la partid o critică fără efect? Dai un comunicat de presă!

Trecând peste viteza de reacţie demnă de un maraton al melcilor (la aproape o lună de la adoptarea rectificării să ajungi să o critici, este o reală performanţă!) a deputatului, trebuie remarcat faptul că acesta preferă să protesteze în presa locală, prin intermediul unor banale comunicate de presă (care, de regulă, nu au mari ecouri, dar care, la o adică, pot justifica activitatea parlamentarului în teritoriu), deşi are, în calitate de parlamentar, pârghii legale de a face acest lucru în Camera Deputaţilor – for legislativ în care a fost trimis, în 2012, teoretic, prin votul gălăţenilor – unde o astfel de critică ar putea avea inclusiv o finalitate prin iniţierea unei legi care să corijeze un act normativ al Guvernului.

Potrivit paginii sale oficiale de deputat, nici una din interpelările sau luările de cuvânt ale deputatului George Scarlat, în plenul Camerei Deputaţilor, nu se referă la rectificarea bugetară împărţită “discreţionar” de Guvernul Ponta, pe 23 octombrie.

Astfel, conform paginii de la camera Deputaţilor, pagină ce poate fi accesată AICI, nu se referă la vreo critică adusă rectificării bugetare, nici una din totalul celor 17 luări de cuvânt (deşi ultima a fost făcută de Scarlat chiar pe 23 noiembrie, dar nu pe tema rectificării bugetare, ci pe tema reglementării pieţei produselor din sectorul agricol), nici una din cele 5 declaraţii politice, nici una din cele 6 întrebări/interpelări făcute (singura din acest an este despre reabilitarea sistemului de irigaţii pe perioada 2016-2020), nici una din cele nu mai puţin de 81 de propuneri legislative semnate şi de el (din care ultimele semnate pe 25 noiembrie, având diferite teme, de la taxele consulare, până la diminuarea risipei alimentare) şi în nici una din cele 14 moţiuni semnate şi de Scarlat, din care ultima, semnată în septembrie 2015 – moţiunea “Demite-l pe Ponta!”.

Ce reclamă Scarlat?

Potrivit comunicatului de presă remis redacţiilor pe 27 noiembrie, deputatul George Scarlat protestează împotriva rectificării bugetare adoptată pe 23 octombrie, prin care “gălățenii care nu sunt membri PSD au fost penalizați de fostul Guvern, care a decis că aceștia nu merită bani la rectificarea bugetară pentru dezvoltarea localităților! Prin alocările bugetare, locuitorii județului Galați au fost împărțiți, ca și în alți ani, în cetățeni de rangul întâi și cetățeni de rang secund, după apartenența politică a reprezentanților. Discriminarea pe criterii politice a ajuns și la promovarea și susținerea proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, chiar dacă beneficiarii sunt toţi cetățeni, plătitori de taxe și impozite. Alocarea banilor publici trebuie să se facă în interesul oamenilor, pentru că toți locuitorii județului au dreptul la infrastructură decentă și la un nivel de trai mai bun”.

Scarlat dă exemplul anumitor primării conduse de primari PSD care au primit bani: “Umbrărești a primit de la Ministerul Dezvoltării 2,8 milioane de lei pentru asfaltare (ultima tranșă a fost de 0,7 milioane de lei la ultima rectificare, iar 2,1 milioane de lei în decursul anului); Pechea a primit peste 10 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, pentru drumuri și o piață agroalimentară; Ivești a primit peste 1 milion de euro pe Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” din Programul Național de Dezvoltare Rurală, plus aproximativ 12 milioane de lei conform OUG nr. 28/2013, deși are datorii la buget de peste 4 milioane de lei; Fundeni a primit 3,5 milioane de lei pe OUG 28/2013 privind Programul Național de Dezvoltare Locală”. În acest timp, primării conduse de primari liberali precum Barcea, Drăgăneşti sau Lieşti  “au primit doar 400.000 de lei la ultima rectificare, cu mult, mult mai puțin decât comunele învecinate”. Scarlat se axează pe Lieşti, spunând că “este comuna din judeţul Galaţi care contribuie cu cea mai mare sumă de bani la bugetele statului, iar gradul de colectare a impozitelor, la sfârșitul lunii octombrie 2015, a fost de 86%”, că are nevoie de bani pentru refacerea a două şcoli şi o grădiniţă, pentru înfiinţarea de sedii pentru serviciu de evidenţă a populaţiei, pentru centre pentru copiii cu dizabilităţi  dar şi pentru bătrâni. În plus, “în Comuna Liești este în derulare un proiect de asfaltare a doar 4 km de drum comunal, și acesta finanțat din banii cetățenilor, colectați din taxe și impozite, dar care, momentan, este sistat, pentru că mai lipsesc 2 milioane de lei din finanțare. Anul acesta a fost în implementare un proiect prin Grupul de Acțiune Locală „LUNCA JOASĂ A SIRETULUI” şi, din lipsa fondurilor, primăria a trebuit să se împrumute de la Fondul de Garantare pentru care se plătesc dobânzi şi comisioane”, mai spune Scarlat.

După rectificarea bugetară din 23 octombrie, premierul de atunci, Victor Ponta, a declarat că "Este o rectificare bugetară pozitivă. Toţi cei care au solicitat sume suplimentare, au primit. Suntem în continuare pe excedent bugetar", cele mai mari sume fiind alocate la Agricultură- 1,5 miliarde, Autorităţile locale- 1,5 miliarde, Dezvoltare Regională- 1 miliard lei, Fonduri europene- 750 de milioane lei, Finanţe- 700 de milioane lei şi Apărare- 500 de milioane lei.

Lasă un comentariu