Galaţi: Din necesarul de 125 de milioane, primarul are promisiunea unui împrumut de 35!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, s-a declarat încântat de perspectiva ca Banca Europeană de Investiţii să acorde municipalităţii un împrumut bancar în valoare de 34 de milioane de euro, la care s-ar putea adăuga alţi 1,5 milioane de euro, grant (împrumut nerambursabil) din partea aceleiaşi instituţii bancare. Potrivit primarului Marius Stan, banii ar urma să fie folosiţi pentru punerea în aplicare a strategiei de alimentare cu energie termică a Galaţiului, strategie ale cărei lucrări sunt estimate, totuşi, la 125 de milioane de euro. "Eu, joi, am fost plecat din localitate, dar reprezentanţii Primăriei s-au întâlnit cu cei ai BEI şi aceştia din urmă au venit cu variante mai mult decât fezabile, ei cred în sistemul centralizat, au făcut calculele specialiştii şi sunt dispuşi să finanţeze acest proiect, chiar să ofere un grant de 1,5 milioane de euro, deci lucrurile pot intra pe un făgaş normal, evident, dacă populaţia va plăti facturile. Banii pe care ar urma să ni-i dea împrumut BEI, ar urma să fie investiţi în realizarea programului de revitalizare a sistemului de termoficare din oraş. Conform acelui program, ar urma să se facă investiţii în 2 motoare electrice de nouă generaţie, cu cogenerare, care să producă energie termică şi electrică. Unul din acele motoare ar urma să fie instalat chiar pe platformă, unde este CET, dar aceste planuri nu vor fi posibile până când nu vom prelua sistemul de producţie şi distribuţie a agentului termic, la primărie. Cedarea CET (de către Guvern către primărie –n.a) este o simplă formalitate. Problema este îngheţarea datoriilor şi o eşalonare a plăţii acestora, pentru că nu putem să ne îndatorăm cu 160 de milioane de lei”, a declarat primarul Marius Stan.

Cedarea CET în administrare locală, o "simplă formalitate", spune Stan, "soluţii contradictorii", spune Ministerul Energiei

Totuşi, siguranţa pe care o afişează edilul faţă de "simpla formalitate" la care s-ar reduce predarea CET, de către Guvern, din administrarea Ministerului Energiei în administrare locală,  este contrazisă de declaraţiile recente făcute de  Cătălin Beciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, (declaraţii pe care le puteţi citi AICI). Acesta a declarat că "soluția în termoficare nu vine din partea ministerului, ci din partea comunității locale. Sunt prea multe puncte de vedere care încurcă luarea acestei decizii. Aveți o grămadă de grupuri și grupulețe cu o grămadă de idei, care vin cu hârtii, cu soluții, cu solicitări care se bat cap în cap și nu există un punct de vedere unitar care să spună «vrem asta punctual, avem nevoie de acest act normativ». Când vin multe informații contradictorii, normal că punctul de vedere întârzie!".

Ce prevede strategia de termoficare a oraşului şi când ar trebui să se pună în aplicare?

Chiar şi presupunând că Guvernul va accepta predarea în administrare locală a CET, în condiţiile cerute de primărie - fără acumularea de alte penalităţi şi cu posibilitatea plăţii eşalonate a creanţelor -, strategia pe următorii 20 de ani de termoficare a oraşului, adoptată în ianuarie 2015, de consilierii locali, vorbeşte de trei centrale termice - şi nu două motoare de cogenerare, aşa cum a menţionat primarul - dar şi despre respectarea unui calendar al lucrărilor, calendar care impune lucrări încă din acest an. Astfel, conform planului până în 2023 a strategiei adoptate de CL, deja începând din acest an ar trebui ca Primăria Galaţi să achiziţioneze şi să construiască trei noi centrale termice (prin atragerea capitalului privat), stabilite pentru cele trei zone ale oraşului (Zona 1 - cartierele Siderurgiştilor Vest, Micro 13, Micro 38, Micro 39, Micro 40, zona cartierelor din nordul şi din centrul oraşului, de la aliniamentul Pieţei Centrale până la Bariera Traian; Zona 2 -  centrul oraşului, de la faleză până la Piaţa Centrală, cartierele Mazepa I şi II şi Ţiglinele I şi II; Zona 3 - cartierul Dunărea, cartierele Ţiglina III şi Ţiglina IV şi o parte din Siderurgiştilor). Conform aceluiaşi plan adoptat de CL, începând din 2016, cele trei centrale termice ar trebui conectate la reţeaua de distribuţie şi tot din 2016 vor trebui începute lucrările de redimensionare şi modernizare a reţelei termice primare, dar şi a reţelei de distribuţie, lucrări care se vor încheia abia în 2023.

Strategia adoptată de CL mai menţionează că actualul sistem de termoficare ar trebui să mai funcţioneze, aşa cum se prezintă acum – centralizat – până în 2017, pentru a fi timp suficient pentru instalarea celor trei noi centrale zonale. Reamintim că în luna ianuarie a acestui an, CL Galaţi a adoptat strategia pe următorii 20 de ani de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi, program care prevede, pe scurt, realizarea a trei centrale termice, pe cogenerare, investiţii în parteneriat public-privat, care să livreze agent termic mult mai ieftin decât cel produs de CET. Conform respectivei strategii, pierderile de căldură din reţele se vor reduce de la 40% la maxim 15%, iar preţul final de vânzare a căldurii către populaţie ar fi de 53,18 euro/MWh, adică 277 lei/Gcal, pentru agenţii economici, preţul energiei termice ar fi de 63,16 euro/ MWh, iar preţul energiei electrice ar fi de 35,31 euro/MWh. Potrivit strategiei adoptate în ianuarie, valoarea totală a lucrărilor se ridică la peste 125 de milioane de euro.

2 Comentarii

gigel sorin (neverificat)
+1
+10
-1
Ai de fălușelul nostru! .... Bă... s-o dus dracu orașul asta!
okowa (neverificat)
+1
-4
-1
Alo, Acest lucru este de a informa publicul larg că doamna Grace Okowa, un creditor împrumut privat are deschide o oportunitate financiar pentru toată lumea care are nevoie de nici un ajutor financiar. Ne da afară împrumut la rata dobânzii de 2% pentru persoane fizice, firme si companii sub un punct de vedere si starea clare și inteligibile. contactati-ne azi prin e-mail la: (embassyloanfirm(a)gmail. com)

Lasă un comentariu