Galaţi: Dezbatere pe termoficare. Focşaniul a găsit soluţia! Noi încă aruncăm vina unii pe alţii...

Versiune tiparSend by emailPDF version

Vineri, la sediul fostului PDL (actual noul PNL), a avut loc o dezbatere publică pe tema termoficării oraşului. Organizată de foştii membri PDL, în sediul partidului (deci, o acţiune politică, motiv pentru care, deşi invitat, prefectul judeţului Galaţi Dorin Otrocol a declarat că nu va participa, pentru că nu are voie să facă politică, deşi subiectul a fost interesant şi, a mai spus prefectul, dacă ar fi fost discutat într-un mediu neutru din punct de vedere politic, ar fi atras participare diversă), dezbaterea s-a bucurat mai mult de prezenţa foştilor democrat-liberali decât de cea a noilor lor colegi de partid, liberalii. Din partea PNL s-au aflat la masa discuţiilor, pe parcursul întregii dezbateri, doar consilierii locali Mihai Bucatanschi, Sorin Ungurianu şi Săvel Rotaru, alături de care a fost prezent şi liberalul Mircea Ispas, director de producţie în Apaterm. A asistat la discuţii, într-o tăcere deplină, fostul viceprimar al municipiului Galaţi, timp de două mandate, liberalul Mircea Răzvan Cristea (fost şi membru CA al Apaterm la un moment dat), în timp ce liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, a făcut act de prezenţă, timp de jumătate de oră, după care a părăsit sala dezbaterilor.

Fostul PDL a fost, însă, reprezentat aşa cum se cuvinte, de la deputatul Mircea Toader şi copreşedinţii PNL Nicuşor Ciumacenco şi Doru Resmeriţă, până la consilieri locali, inclusiv cel mai nou consilier Viorel Trif (fost şef ANRE-Galaţi). La discuţie au participat profesori universitari – precum prof. Nicolae Badea (Universitatea Dunărea de Jos), specialişti în termoficare, precum Vasile Munteniţă – preşedinte Cogen România (asociaţie profesională a prod de energie termică şi electrică în cogenerare, cadre universitare, investitori, fonduri de investiţii), dar şi Cristi Ispas – administrator special Apaterm, Popa Mihai – sindicalist din partea CET sau Romică Gârneaţă, preşedintele Cartel Alfa Galaţi.

Discuţiile au durat mult, însă, din nefericire nu toţi interlocutorii au avut de transmis şi informaţii interesante. Astfel, în timp ce reprezentantul societăţii de termoficare din Focşani a exemplificat cu lux de amănunte cum a reuşit oraşul să menţină profitabil sistemul de termoficare, reprezentantul Apaterm, Cristi Istrate, nu a făcut decât să se lamenteze despre luptele politice locale care au condus la falimentul Apaterm şi CET.

Fonduri europene pentru căldura din locuinţe. Investiţie minimă a primăriei

Pe scurt, sistemul de termoficare al Focşaniului funcţionează după ce primăria a reuşit să acceseze un proiect cu fonduri europene. Potrivit lui Valter Popescu, reprezentant Enet Focşani (firma de termoficare locală), în oraş s-a construit o centrală termică bazată pe motoare electrice (cogenerare), investiţie de 33 de milioane de euro (centrala plus reţelele de distribuţie şi modernizarea a zece puncte termice), din care Primăria Focşani nu a contribuit decât cu … 1,5 milioane de euro (5%), restul reprezentând granturi. “Nu este târziu nici acum ca Primăria Galaţi să depună un proiect cu astfel de finanţare”, a spus Valter Popescu, recunoscând, însă, că dacă realizarea propriu-zisă a centralei a durat puţin – în jur de doi ani - procedurile de aprobare a proiectului şi licitaţie a lucrărilor au durat din 2007 până în 2011. Totuşi, chiar şi aşa, centrala termică realizată cu fonduri europene asigură căldură în sistem centralizat pentru 15.000 de apartamente (jumătate din numărul apartamentelor din Focşani). “Totuşi, pentru ca un astfel de sistem să funcţioneze, trebuie ca toţi clienţii să plătească”, a precizat Popescu, adăugând că nu există toleranţă pentru rău-platnici, care sunt daţi în judecată, proces care durează câteva luni (nu ani, ca la Galaţi) şi în urma căruia datornicii îşi pot pierde chiar şi casele. Pentru o şi mai bună funcţionare a sistemului, administraţia din Focşani se gândeşte la contorizarea individuală a clienţilor, o investiţie care, am aflat din dezbatere, ar fi chiar obligatorie de aplicat unitar, la nivelul întregii ţări, până în 2016. De ce, în astfel de condiţii, administraţia locală din Galaţi a susţinut întotdeauna că nu există soluţii tehnice pentru contorizarea termică individuală, de vreme ce statul a emis chiar o lege care obligă la aşa ceva, rămâne un alt mister!

Discuţiile au continuat atât pe tema sărăciei gălăţenilor care, indiferent de sistemul de termoficare, unii din ei nu îşi vor permite să îşi achite facturile, cât şi pe tema introducerii - prin lege! - a sistemului de termoficare "cu cartelă", în care primeşti atât timp cât achiţi. Totodată, s-a vorbit şi despre necesitatea modificării legislaţiei în sensul în care datornicii la întreţinere care au casele cumpărate prin credit ipotecar, în momentul în care instanţa decide că le va scoate casa la vânzare pentru recuperarea pagubelor, întâietate are banca, pentru acoperirea creditului şi abia apoi asociația de proprietari care are de recuperat datoriile de la întreţinere. Pentru aceste subiecte din urmă, deputatul Mircea Toader a declarat că le va aduce la cunoştinţa Parlamentului.

Lasă un comentariu