Galaţi: De luni începe „Săptămâna prevenirii criminalităţii”

Versiune tiparSend by emailPDF version

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi anunţă că în perioada 26-30 septembrie 2016 se va derula, la nivel naţional, cea de-a unsprezecea ediţie a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”. Pentru a marca evenimentul, poliţiştii gălăţeni vor desfăşura acţiuni punctuale menite a sensibiliza cetăţenii în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii şi a adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi pentru prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni. Manifestarea va avea un caracter unitar, domeniile de referinţă fiind selectate în baza priorităţilor Poliţiei Române pentru anul în curs.

Luni, 26 septembrie 2016, va fi ziua prevenirii delincvenţei juvenile. Cu această ocazie, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii va desfăşura, în parteneriat cu Organizaţia „Tinerii şi Viitorul”, 2 activităţi preventive adresate elevilor de la unităţi şcolare din  Galaţi, utilizând metode interactive şi urmărind diseminarea ulterioară a informaţiilor către un număr cât mai mare de beneficiari (ora 09:00 – Şcoala Gimnazială Nr. 22 Galaţi). Poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile comunale vor desfăşura acţiuni de informare a elevilor din unităţile şcolare aflate în zona de responsabilitate cu privire la consecinţele implicării minorilor în fapte de natură penală şi prevenirea violenţei în mediul şcolar. Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii va organiza o activitate de informare adresată părinţilor şi cadrelor didactice de la Şcoala Gimnazială Nr. 26 Galaţi, pe linia prevenirii violenţei şi a traficului şi consumului de droguri, alături de specialişti din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi (ora 17:30).

Marţi, 27 septembrie 2016, va fi marcată ziua Prevenirii victimizării minorilor. Poliţiştii de prevenire şi inspectorii de specialitate din cadrul ANITP-Centrul Regional Galaţi vor desfăşura activităţi de informare a elevilor din unităţi şcolare din municipiul Galaţi (ora 09:00 – Şcoala Gimnazială Mihail Sadoveanu) şi din mediul rural (ora 12:00 – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rădeşti) cu privire la problematica traficului de persoane şi a prevenirii victimizării. La Şcoala Gimnazială Şendreni, ofiţerii Serviciului Ordine Publică în colaborare cu reprezentanţii Consiliului Local vor organiza o activitate de informare a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, pe linia prevenirii victimizării minorilor (ora 10:00). În municipiile Tecuci şi Galaţi, poliţiştii de proximitate vor desfăşura activităţi de informare adresate elevilor cu cerinţe educative speciale din unităţile şcolare speciale de pe raza de competenţă (având în vedere riscul ridicat de victimizare ce caracterizează acest grup ţintă) (11:00 – 13:00). Poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile comunale vor organiza activităţi de informare a elevilor din unităţile de învăţământ de pe raza de competenţă, abordând problematici specifice diverselor categorii de vârstă (prevenirea dispariţiilor, prevenirea victimizării prin infracţiuni privitoare la viaţa sexuală, prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, prevenirea exploatării, aspecte legate de siguranţa pe Internet).

Miercuri, 28 septembrie 2016, urmează ziua Prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului. La nivelul primăriilor din comunele Corod, Matca şi Cudalbi vor fi organizate şedinţe de pregătire antivictimală şi antiinfracţională (şefii posturilor de poliţie cu sprijinul lucrătorilor din cadrul secţiilor de poliţie rurală). La sediul Secţiilor 1 şi 3 Poliţie vor avea loc întâlniri cu administratorii asociaţiilor de proprietari în cadrul cărora vor fi transmise informaţii şi materiale conţinând recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe şi a înşelăciunilor. De asemenea, poliţiştii de proximitate vor discuta cu cei prezenţi despre măsurile ce pot fi adoptate pentru prevenirea victimizării persoanelor vârstnice (10:00). Având în vedere specificul zonei, lucrătorii Secţiei 5 Poliţie din cadrul Poliţiei Galaţi vor acţiona pentru instruirea proprietarilor de imobile tip vilă cu privire la modul de protejare a bunurilor şi de asigurare a locuinţelor. În mediul rural, poliţiştii vor desfăşura activităţi de informare a diverselor grupuri ţintă şi persoane vulnerabile (persoane vârstnice, persoane care locuiesc singure/ în zone izolate, crescători de animale etc.) pe linia prevenirii furturilor de animale, a înşelăciunilor şi a furturilor din gospodării. Poliţiştii de prevenire şi proximitate, sprijiniţi de voluntari elevi, vor organiza acţiuni de distribuire a materialelor de informare pe linia prevenirii furturilor din locuinţe şi a înşelăciunilor; acţiunile se vor derula simultan (ora 13:00), în 3 zone pietonale cu trafic intens din mun. Galaţi.

Joi, 29 septembrie 2016, va fi ziua prevenii infracţiunilor cu violenţă. Poliţişti de prevenire şi reprezentanţi ai ANITP – Centrul Regional Galaţi vor desfăşura o activitate de informare adresată elevilor din clasele VII-VIII de la Şcoala Gimnazială Mihail Kogălniceanu, comuna Smârdan (09.00). La Şcoala Gimnazială Valea Mărului, ofiţerii Serviciului Ordine Publică în colaborare cu reprezentanţii Consiliului Local vor organiza o activitate de informare a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice pe linia prevenirii infracţiunilor comise cu violenţă şi a infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală. Poliţiştii de proximitate din Tecuci vor desfăşura activităţi de informare pe linia prevenirii violenţei intrafamiliale la Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci şi la sediile unor agenţi economici cu personal preponderent feminin (confecţii). Poliţiştii din mediul rural vor organiza acţiuni de prevenire a infracţiunilor comise cu violenţă în zona barurilor/unităţilor comerciale de pe raza de competenţă. În municipiul Galaţi, poliţiştii de ordine publică şi investigaţii criminale vor acţiona pentru prevenirea tâlhăriilor stradale, în special a celor comise prin smulgere. Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii va organiza, cu sprijinul voluntarilor „Tinerii şi Viitorul”, o activitate de informare pe linia prevenirii infracţiunilor comise cu violenţă adresată elevilor Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu”.

Vineri, 30 septembrie 2016, va fi ziua Siguranţei rutiere. Serviciul Rutier şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Organizaţia „Tinerii şi Viitorul”, vor lansa, la Şcoala Nr. 26 din municipiul Galaţi, campania de educaţie rutieră „Aventurile lui Zebrilă şi Albăstrilă” (ora 09:00). Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Galaţi vor organiza o activitate informativ-preventivă adresată conducătorilor auto angajaţi ai societăţii locale de transport în comun Transurb S.A. Galaţi. Serviciul Rutier va organiza pe DN25 (zona Fundeni-Hanu Conachi) o acţiune pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză (15:00 – 18:00).

În Grădina Publică, I.P.J. Galaţi va organiza o activitate de informare şi pregătire a elevilor din clasa I de la Şcoala Gimnazială Nr. 25 Galaţi cu privire la importanţa cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie pe drumurile publice. Se urmăreşte formarea unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii regulilor de circulaţie şi a conştientizării riscurilor implicate de nerespectarea acestora, abordarea fiind una preponderent practică şi interactivă (ora 11:00). De asemenea, în funcţie de specificul zonei, vor fi organizate acţiuni vizând prevenirea diverselor cauze generatoare de accidente rutiere şi activităţi de informare a diferitelor categorii de participanţi la trafic – pietoni, mopedişti, căruţaşi, conducători auto, biciclişti. Activităţile de informare a diverselor grupuri ţintă şi acţiunile de distribuire în locuri publice a materialelor conţinând recomandări preventive, vor fi susţinute de către structurile de prevenire a criminalităţii, ordine publică şi poliţie rutieră, în funcţie de problematica abordată fiind implicate şi alte instituţii sau organizaţii cu atribuţii sau preocupări în domeniul siguranţei cetăţenilor.

Lasă un comentariu