Galaţi: De ce sună gălăţenii aiurea la 112? Pompieri trimişi să stingă grătarele sau ambulanţe folosite ca armă de răzbunare, între vecini

Versiune tiparSend by emailPDF version

Asociația „SMURD” Galați împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Eremia Grigorescu” și Școala Postliceală „Danubius” au organizat, miercuri, în cadrul Dispeceratului Integrat I.S.U.- Ambulanţă, o acțiune dedicată zilei de 11 februarie, „Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112”. Au participat la acţiune 50 şcolari şi preşcolari de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, care au vizitat  Detaşamentul de Pompieri şi Dispeceratul Integrat, fiind totodată informați cu privire la uzul şi abuzul numărului unic de urgență 112. Invitat la acţiune, dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, a precizat că, în continuare, numărul apelurilor false rămâne ridicat... „Avem cazuri în care oamenii sună la ambulanţă pentru că vor să meargă la spital, nu că au o urgenţă. Ei au bilet de trimitere şi tratează ambulanţa ca pe un fel de maxi-taxi. Mai sunt şi cazuri în care am fost sunaţi la ora două dimineaţa, să mergem la o adresă, în Galaţi. Acolo lumea dormea şi nu sunaseră la noi. În schimb, mai apoi s-a aflat că, de fapt, sunaseră vecinii cu care această familie era în conflict. Faţă de anul 2005, când a intrat în vigoare 112, a scăzut numărul de apeluri false de la 90 % la 64% pe ambulanţă. Suntem pe drumul cel bun dacă ne gândim că, per total, a crescut progresiv de atunci numărul intervenţiilor, ajungând la finalul lui 2014, numai pe Ambulanţă, la 84.000 de apeluri. Reamintim încă odată oamenilor, că a suna degeaba la 112, înseamă să laşi un alt semen fără ajutor medical. O ambulanţă trimisă degeaba, şi avem puţine echipaje, este aşteptată cu sufletul la gură de o reală urgenţă”, a spus dr. Mihai Polinschi, director SAJ Galaţi.

În jur de 2.000 de lei amendă dacă ai trimis pompierii să stingă grătarul vecinului

Pompierii nu sunt nici ei scutiţi de apeluri false. Gălăţenii, mai ales copii, dar şi cei supăraţi că vecinii le fac grătar sub geam, inventează tot felul de urgenţe, numai să pună echipajele pe drum. „În continuare se sună la 112 fără motive temeinice. De multe ori, apelanţii sunt  copii, elevi, care vor să scape de vreo teză şi sună la pompieri susţinând că este o bombă în şcoală, că au văzut un arici în gard sau o pisică în copac. Nu mai spun de copiii care pun grenade de jucărie în iarbă şi apoi sună la 112 că ei văd o grenadă reală dezgropată acum. Grav este mai ales când adulţii fac astfel de glume. Am avut cazuri în care au sunat pe 112  pentru că erau deranjaţi de vecinii care făceau grătar şi s-au gândit să le strice petrecerea trimiţându-le pompierii pe cap. Ei de fapt anunţau că e un incendiu, deşi stiau că acolo e un grătar. De câte ori putem, dăm amenzi în astfel de cazuri, care variază de la 1.000 la 2.000 de lei, plus plata intervenţiei respective. Dar sperăm ca, încet-încet, să se înţeleagă importanţa de a nu folosi 112 degeaba”, a declarat mr.  Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Lasă un comentariu