GALAŢI: Deși toți dăm mită la doctor, considerăm Justiția cea mai coruptă instituție!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Aceasta ar putea fi concluzia – oarecum neașteptată – la care se poate ajunge, urmărind reacțiile cetățenilor participanți la proiectul de informare și conștientizare a luptei împotriva corupției, proiect denumit „Labritinul Anticorupție”, derulat de Asociaţia Pro Democraţia în parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie. Potrivit Iulianei Iliescu, manager al proiectului din cadrul Asociației Pro Democrația, prin acest proiect, gălățenilor care au intrat în labirintul amenajat pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor li s-au dat chestionare cu șase întrebări, fiecare cu trei variante de răspuns. Întrebările sunt legate de ce înseamnă corupția, traficul de influență sau care sunt instituțiile care luptă împotriva corupției, iar definițiile acestor noțiuni se află înscrise pe pereții labirintului. Astfel, cetățenii au putut afla, în mod interactiv, informații utile, inclusiv numărul de telefon gratuit la care pot suna oricând pentru a sesiza un act de corupție – TelVerde 0800 806 806. Proiectul se află la a doua ediție, iar rezultatele sunt bune, spune comisarul de poliție Nicușor Pletea, din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Galați: „Termenul de luptă anticorupție este la modă. Dacă la început s-a văzut o mare eficiență pe acțiunile de combatere – prin dosare instrumentate cu DGA sau DNA -, din ce în ce mai mult se conștientizează importanța activităților preventive. Prin acest proiect se dorește educarea societății civile. Datele statistice arată că din ce în ce mai mulți cetățeni conștientizează riscurile și modalitățile prin care pot lupta împotriva corupției. Cetățenii află că se pot adresa fie sunând la tel verde, fie prin petiții, denunțuri, pe email, prin adresarea directă sau sesizând ONG-uri. Cele mai multe sesizări pleacă de la petiții. Numai pe primul semestru al acestui an, au fost instrumentate 40 de dosare de corupție”. Proiectul „Labirintul Anticorupție” a fost demarat pe 1 iulie  și până acum a trecut prin cinci orașe – Botoșani, Iași, Tg. Neamț, Cluj și Tg. Mureș, iar după ziua de astăzi, când se află la Galați, caravana se va opri la Buzău. Proiectul se va finaliza pe 13 septembrie.

De ce au dat sau nu au dat gălățenii mită?

Marcel Stoica, de 78 de ani, a fost primul gălățean care a intrat în Labirintul Anticorupție și, în ciuda vârstei înaintate, a știut să răspundă corect la majoritatea întrebărilor din chestionar. Deși omul nu se încurcă cu multe declarații, știe clar un lucru: „banu’-i ochiul dracului! Și unii se încântă și iau, mai ales cei săraci, cu salarii mici... că dacă ar fi salarii mari nu ar mai lua bani. Dar eu nu am dat niciodată mită! De ce? Că n-am avut de unde, de-aia!” Au fost însă și gălățeni care au recunoscut, puțin jenați, că au dat mită: „mai ales la doctor, era soțul bolnav... dacă nu dai, nu se uită nimeni la tine”.

La ieșirea din „Labirintul Anticoruţie” a fost instalat și un „barometru” mai puțin obișnuit, în care cetățenii au fost invitați să își exprime părerea despre care instituție este mai coruptă din România, având de ales între justiție, poliție, sănătate și educație. Fiecărei instituții îi corespunde câte un cilindru din sticlă, în care s-a turnat vopsea de culori diferite, iar gradul de corupție a fost cuantificat în câte pahare cu apă sunt turnate în respectivul cilindru. Interesant este că deși mulți din participanți au recunoscut că au oferit mită la doctor, prin toate cele cinci orașe prin care a trecut până acum Labiritul Anticorupție, cel mai plin cu apă cilindru, indicând instituția cea mai coruptă din țară a fost cel reprezentând justiția.

Lasă un comentariu