Galaţi: Cui îi pasă că gropile de gunoi sunt neconforme?Autorităţile au alte interese…

Versiune tiparSend by emailPDF version

Cu toate că, săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunţat că a decis să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 din depozitele municipale de deșeuri neconforme (printre care şi gropi de gunoi din judeţul Galaţi), care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu, nici una din autorităţile publice locale sau judeţene nu pare îngrijorată de acest subiect. Aceeaşi lipsă de reacţie şi din partea singurului europarlamentar pe care îl are Galaţiul, liderul PSD Galaţi, Dan Nica, deşi acesta ar fi trebuit să abordeze în plan local problema, măcar pentru a le face cunoscut gălăţenilor că nepăsarea autorităţilor locale în această problemă se va reflecta tot în buzunarul contribuabililor.

Agenţia de Protecţia Mediului Galaţi a semnalat încă de anul trecut faptul că nici una din gropile de gunoi din judeţul Galaţi nu respectă normele europene, fiind neconforme, însă subiectul a fost trecut cu graţie la “şi altele” de către autorităţile locale. Nici Primăria municipiului Galaţi şi cu atât mai puţin serviciul public de salubritate Ecosal nu şi-au prezentat nici un punct de vedere pe marginea acestui subiect, o atitudine cât se poate de păguboasă şi care încurajează diverse zvonuri printre care cele legate de posibilul transport al deşeurilor din municipiul Galaţi la un depozit de gunoi din Brăila, astfel încât actuala groapă de gunoi a Galaţiului (care deja este plină!) să nu ajungă la capacitatea maximă admisă.

Pe de altă parte, nici noua conducere a Consiliului Judeţean Galaţi nu şi-a exprimat vreun punct de vedere pe acest subiect, o atitudine similară cu cea a vechii conduceri, în timpul căreia CJ a pierdut o finanţare de 53 de milioane de euro din partea UE, tocmai pentru amenajarea de depozite conforme de gunoi. Asta, ca să nu mai punem la socoteală faptul că în vară, groapa de gunoi a Tecuciului ar trebui închisă, moment în care zeci de localităţi arondate acestui depozit se vor trezi că nu au unde duce deşeurile.

Iar pentru ca tabloul nepăsării publice să fie complet, marţi şi miercuri, la Prefectura Galaţi se vor desfăşura lunarele şedinţe ale Comisiei de Dialog Social şi Colegiului Prefectural, în care, teoretic, ar trebui dezbătute tocmai problemele reale ale judeţului. Totuşi, pe ordinele de zi ale celor două şedinţe, nu există nici un punct privind situaţia gropilor de gunoi, ci subiecte precum: facilităţile generate de intrarea în vigoare a Legii nr.1/2017 privind eliminarea unor taxe, tarife, Prezentarea Proiectului Catalogului organizaţiilor neguvernamentale pentru evidenţã, consultare si transparenţă, situația ocupării funcțiilor de director și director adjunct la unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Galați, ca urmare a concursului organizat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în trimestrul al IV-lea al anului 2016 sau situația patrimoniului administrat de către Agenția Domeniilor Statului – reprezentanța teritorială Galați.

Pentru cei care consideră că problema depăşeşte responsabilitatea autorităţilor publice locale, trebuie spus că decizia CE a venit la 7 ani după termenul limită până la care gropile de gunoi neconforme din România trebuiau închise - 2009. Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligațiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită la 1,740 milioane de euro, cât și a unor penalități achitate periodic și cuprinse între 2.000 și 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014. De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deșeuri aparținea, în totalitate, autorităților locale, iar sancțiunile care ar fi impuse de la Bruxelles, vor fi suportate de la bugetele locale, incluisv de la bugetul municipiului Galaţi.

Rămâne de văzut dacă partenerii sociali prezenţi de obicei la astfel de şedinţe de la Prefectură – reprezentanţi ai asociaţiilor patronale, ONG-uri, lideri de sindicat etc – vor ridica măcar ei problema referitoare la gropile de gunoi neconforme din judeţul Galaţi, la capitolul “şi altele”, de la finalul şedinţelor…

Lasă un comentariu