Galaţi: Concurs regional "Fii creativ, descoperă talente", la Şcoala Gimnazială Nr. 16

Versiune tiparSend by emailPDF version

În fiecare an, la Şcoala Gimnazială Nr. 16 din Galaţi, se desfășoară câte un concurs menit să sensibilizeze elevii cu privire la cel de lângă noi. Într-o lume a tehnologiei și a vitezei, rareori mai avem vreme și disponibilitate să privim în jur.

Lidia Hamza, coordonator de proiect alături de colega sa, Andone Georgiana, a avut amabilitatea de a ne răspune la câteva întrebări legate de apariţia şi parcursul proiectului "Fii creativ, descoperă talente".

1. Ce înseamnă proiectul "Fii creativ, descoperă talente"? Titlul se află în strânsă legătură cu ce urmăriți dvs. în jurizare?

Acest proiect este unul de suflet, mi-a însoțit pașii de descăl încă de la debutul meu în învățământ. Ora de Religie este ora de iubire. Și așa am înțeles eu să dezvolt iubirea de aproapele în inimioarele copiilor: prin iubirea cu fapta. Și rezultatele au fost pe măsura implicării. Desigur, pe parcursul anilor, proiectul a avut diferite teme, au fost implicați alți colaboratori, alți beneficiari, dar rezultatul a fost cel pe care mi l-am dorit. 

Ultimul proiect, Fii creativ, descoperă valori, este un proiect în colaborare cu una dintre cele mai indrăgite colege, profesor invățământ primar Andone Georgiana. Împreună am încercat să imprim proiectului o finalitate în plus: aceea a motivației, a dorinței de implicare a copiilor în propriul proces de învățare, dar și de dezvoltare. Pare că s-a mutat oarecum centrarea de pe sensibilizarea față de cel de lângă noi, pe sensibilizarea și asupra dezvoltării personale, pentru a putea ține pasul cu cei de lângă noi. Dar nu este o mutare propriu-zisă, ci o completare.

2. Cum a luat naștere acest proiect?

De-a lungul anilor, implementarea acestui proiect s-a axat pe următoarele tematici:

1. "Alături de cei năpăstuiți", anul şcolar 2007-2008, colectă de fonduri  pentru Şcoala Generală Nămoloasa, Galaţi, afectată de inundaţii şi la Tabăra de sinistraţi Tecuci, aprobat de ISJ Gl cu nr: 1731/19.11.2008;

2. "Dăruind vei dobândi", 2007-2008 a fost aprobat de către Episcopia «Dunării de Jos», cu numărul de înregistrare 1239/20.03.2007, având ca beneficiar Asociaţia Provita Valea Plopului, judeţul Prahova, reprezentând un parteneriat cu mai multe şcoli din ţară şi din Bucureşti:  Şcoala Gimnazială Nr 29 Galaţi, Şcoala Gimnazială Nr 22 Galaţi, Şcoala cu clasele I-VIII Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin, Liceul Teoretic «Al. Vlahuţă» Bucureşti, în vederea unei colecte de alimente, materiale de construcţie, dulciuri, jucării pentru copiii abandonaţi ai asociaţiei. S-au colectat 1.000 de euro şi două microbuze, unul  plin cu alimente, iar celălalt încărcat cu ciment şi alte materiale de construcţie.

3. "Cine este cel de lângă mine", anul şcolar 2009-2010, parteneriat de incluziune socială între Şcoala Gimnazială Nr 16 Galaţi şi Şcoala de arte şi meserii pentru hipoacuzici «P.P. Neveanu» Galaţi, aprobat de ISJ cu numărul: 1105/2.12.2009

4. "Cu colinda la cei săraci", 2010-2011, colectă a căror beneficiari au fost elevi ai Şcolii Nr. 16 Galaţi;

5. "Podul de cărţi", 2012-2013 – colectă şi donaţie de cărţi având ca beneficiar Liceul Teoretic din com. Brânza din Republica Moldova, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr 17 Galaţi, Şcoala Gimnazială Nr 29 Galaţi, Şcoala Gimnazială Nr 22 Galaţi, Bisericile «Sf. Spiridon» şi «Sf. Ana», şi aporbat de către ISJ Gl, cu numărul 503/09.05.2012;

6. "În căutarea celor trişti şi singuri", 2012-2013 şi 2013-2014, colectă de rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării, dulciuri pentru Şcoala de surzi «P.P. Neveanu» Galaţi şi respectiv, Şcoala Specială «Emil Gârleanu», în colaborare cu Şcoala Gimnazialp Nr. 17 Galaţi, Şcoala Gimnazială Nr. 29 Galaţi, Liceul Tehnic Transporturi Căi Ferate Galaţi şi Şcoala Specială de hipoacuzici «P.P. Neveanu» Galaţi.

7.  "Adoptă un școlar la distanță", 2014-2015, susținerea cheltuielilor de școlarizare pentru anul școlar în curs a unui număr de 25 de elevi ai școlii coordonatoare. Au colaborat 16 școli din 13 județe, proiectul fiind cuprins în CAERI 2015. Acest proiect a avut un real succes, înscriindu-se pentru "adopție" profesori din întreaga țară, care au donat, pentru toate cele 4 activități cuprinse în proiect, un total de 5.400 lei.

8. "Susține un elev talentat", – 2015-2017, colecte pentru finanţarea cheltuielilor de şcolarizare pentru un numar de 12 elevi cu talente lingvistice, plastice și sportive din cadrul Şcolii Nr. 16, proveniţi din familii dezavantajate, cu risc de abandon, având ca parteneri 21 de instituții din 15 județe. Este de fapt Ediția a doua a  proiectului Adoptă un școlar la distanță.

9. "Fii creativ, descoperă valori" – 2017-2019, concurs de talente cultural artistice: literatură și desen (pentru elevi) și alcătuirea unui ghid de bune practici cu metode originale de stimulare a creativității elevilor (pentru profesori). Au participat la concurs elevi și profesori de la 21 de instituții din 16 județe și reprezință Ediția a III-a a aceluiași proiect – Adoptă un școlar la distanță, cu o schimbare de tematică și de obiective.

3. La a câta ediție se află? Ce ne puteți spune despre ediția anterioară (exemple de lucrări, poate chiar fragmente din poezii, implicare, inovație, etc.? Care sunt așteptările dvs. de la această ediție?

În esență, proiectul se află la a IV-a ediție, dar la a doua ediție a proiectului Fii creativ, descoperă valori, în aceeași formă și cu aceleași obiective, doar subiectul concursului fiind altul. În ediția de anul trecut tematica a fost "De Crăciun, transmite un gând bun“, iar anul acesta a fost "De ziua ta, mămico!"

Concursul a avut trei secţiuni, lărgindu-şi aria de adresabilitate, încluzând o secţiune nouă şi pentru profesori:

- secţiunea literară (eseuri, compuneri, poezii sau colinde), pentru elevii

- secţiunea arte vizuale (desene, pictură în acuarelă) pentru elevi

- secțiunea concurs de bune practici în vederea stimulării creativității (pentru profesori cu tema: Metode sau tehnici de stimulare a creativităţii elevilor).

Dezvoltarea creativităţii, fiind una dintre cele mai dorite finalităţi ale educaţiei, a atras numeroşi profesori din întreaga ţară:

Galaţi: CNVA (Manea Mihaela), Şc. Gimn. nr. 29 Galaţi (Ciolacu Mihaela Valentina, Aura Diaconu, Duţu Mariana, Cristina Mihaela Bejan); Şc. Gimn. nr 17 Galaţi (Anca Barbu, Maria Hahui, Doina Elena Tomoilă); SPS „PP Neveanu“ (Maria Gheorghiţă); Grădinița cu PP TEDI (Rarinca Simina); Șc. Gimn. „Gh. Munteanu“ (Crevarucenco Elena);  Șc. Gimn. „Lascăr Catargiu“, Schela (Icacenco Cristina);

Maramureş: Șc. LTH Repedea, Maramureș (Cureleac Mirela);

Neamţ: Șc. Gimn. Nr. 1 Pildești (Ana Maria Dumitru);

Giurgiu: Palatul copiilor (Dapcea Florentina);

Buzău: Șc. PH Zamgopol (Chenaru Cristina); Șc. Gimn. Habeș, jud. Buzău

Olt: Șc. Gimn. Ion I. Greure, Bălteni (Chircu Bianca); Şc. „Elena Farago“ Craiova (Denisa Antonie);

Constanța: Șc. Gimn. Nr. 3 Mangalia (Iacob Ancuța);

Brăila: CN „Gh. Munteanu Murgoci“ (Iconaru Ionica);

Vrancea: Șc. Gimn. Bălești (Tudorie Emilia Camelia);

Ilfov: Liceul Teoretic «Al. Vlahuţă»  Bucureşti (Mancaş Aniela);

Bihor: Şc. Gimn. Nr. 1 Răbăgani (Ionuţ Stanciu); Şc. Primară nr. 1 Boianu Mare (Bianca toderan);

Prahova: Şc. Gimn. «Dumitru Hera», Băteşti, com Brazi (Radu Mădălina);

Tulcea: Şc. Gimn. Jijila (Elena Cristina Dăuceanu);

Mureş: Şc. Gimn. Tirimiş, (Adela Şuteu);

Suceava: Şc. Gimn. „Nicolae Stoleru“ Baia (Gogu Mihaela şi Gogu Mihail Cornel);

Ialomiţa: Şc. Prof. „Areta Teodorescu“ Griviţa (Oana Maria Iacob);

Dintre elevii participanţii la concurs s-au evidenţiat următorii:

Secţiunea Literatură (elevi):

Premiul I: Daria Teodora Hărăbor, Șc. Gen. Nr 29 Galați – „Dansul fulgilor de nea“;

Premiul al II-lea: Ghiță Darius, clasa a VII-a, Șc. Gimn. «Elena Farago» Craiova, Dolj„Gândul ce schimbă destine“;

Premiul al III-lea: Gavrilescu Macrina, clasa a VIII-a, Șc. Gimn. Nr. 17 Galați – „Dialogul fulgului cu Dumnezeu“

Menţiuni: Mihăilescu Roxana, clasa a IV-a, Șc. Gimn. «Nicolae Stoleru» Baia, Suceava, „Rugăminte către Moș Crăciun“; Spătar Doina, clasa a III-a, Șc. Gimn. Boianu Mare, Bihor – „Noapte de basm“; Popa Bogdan, clasa a V-a B, Șc. Gimn. Jijila, jud. Tulcea – „Seara de Crăciun“

Secţiunea pictură (elevi):

Premiul I: Anastasia Cubucciu, clasa a VIII, Șc. Gimn. Nr. 29 Galați;

Premiul al II-lea: Mazilu Rebeca, clasa a VII, Șc. Gimn. Habeș, jud. Buzău;

Premiul al III-lea: Cătănoiu Ana Maria, clasa a VIII, Șc. Gimn. Nr. 3 Mangalia și Sandu Andrei Marcel, clasa a VI-a, SPS „PP Neveanu“ Galați;

Menţiuni: Banea Maria Florina clasa a VI-a, Șc. Gimn. Jijila, Tulcea, Coman Sebastiana,  Șc. Gimn. Remetea Chioarului,  Radu Alexandra, Șc. Gimn. „Mircea Eliade“, jud. Argeș, Hârleșteanu Andreea,  clasa a VI-a, Șc. Gimn. Nr. 16, Galați.

Secţiunea Metode de stimulare a creativităţii (profesori):

Premiul I: Anca Barbu de la Şcoala Gimnazială Nr. 17 Galaţi (Metoda Puterea detaliilor şi Metoda Metafora curioasă)

Premiul al II-lea: Aniela Mancaş de la Liceul „Al. Vlahuţă“ Bucureşti (Oameni şi zei)

Premiul al III-lea: Doina Elena Tomoilă de la Şc. Nr. 17 Galaţi (Magia Fulgului steluţă).

Menţiuni: Elena Cristina Dăuceanu (Şc. Gimn. Jijila, Tulcea), Cristina Mihaela Bejan (Şc. Gimn. Nr 29 Galaţi), Denisa Antonie (Şc. „Elena Farago“ Craiova), Maria Hahui (Şc. Gimn. Nr 17 Galaţi), Maria Gheorghiţă (SPS „PP. Neveanu“ Galaţi).

 

Anul acesta, 2018-2019, proiectul nostru a avut ca tematică Ziua de 8 Martie și s-a intitulat "De ziua ta, mămino!“.

S-au înscris elevi și profesori din opt județe: Bacău, Bistrița Năsăud, Buzău, Galați, Gorj, Sibiu, Vâlcea și Vrancea.

Au fost premiați, la fel ca și anul trecut, elevii cu primele cele mai bune trei lucrări, respectiv: premiul I, II și III la fiecare secțiune, iar elevii cu mențiuni au primit doar diplome. Toți participanții înscriși au primit însă diplome de participare.

Secţiunea Literatură:

Premiul I: Bolea Alexandru de la Școala Gimnazială nr. 16 Galați cu poezia Sufletul mamei se măsoară în ani lumină, coordonator prof. Patriche Anca;

Premiul al II-lea: Pascu Roxana, de la Școala Gimnazială nr. 16 Galați cu poezia Nu mai pleca, coordonator prof. Aburel Bianca;

Premiul al III-lea: Răchiteanu Andreea, de la Colegiul Mihai Eminescu Bacău cu poezia Stihuri de dragoste, coordonator prof. Suhan Andreea;

Mențiuni: Vulcu Gabriel, (elev cu CES) de la Școala Gimnazială Porumbacu de jos / structură Scoreiu, jud. Sibiu, cu lucrarea De ziua ta, coordonator prof. Solomon Ileana; Caluean Eduardo-Andrei (elev cu CES), de la Școala Gimnazială nr. 16 Galați cu lucrarea Mama, coordonator înv. Tecaru Monica și Ancuțoiu Anisia Georgiana, de la Școala Gimnazială Drăgoiești, jud. Vâlcea, cu lucrarea Vocea ei, coordonator prof. Radu Oana Maria;

Secţiunea pictură (elevi):

Premiul I: Movileanu Daria de la Școala Gimnazială „Spiru Haret“, Bacău, cu lucrarea Flori pentru mama, coordonator prof. Bârsa Ana Maria;

Premiul al II-lea: Mihai alexandra, de la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu“, Mărășești, jud. Vrancea, cu lucrarea Gingășie și candoare, coordonator prof. Bordeiu Rodica;

Premiul al III-lea: Alb Cristina Izabela, Liceul Tehnologic Lechința-GPP „Maria“ Bistrița Năsăud cu lucrarea Daruri pentru mama mea, coordonator prof. Inv. preșc. Mureșan Ancuța Mihaela;

Secţiunea Metode de stimulare a creativităţii (profesori):

Premiul I: Anca Patriche cu Metoda Jural de feedback

Premiul al II-lea: Panait Andreea cu Metoda interviului

Premiul al III-lea: Enache Camelia cu Metoda Aflarea termenului necunoscut „altfel“.

4. Care sunt/au fost piedicile pe care ați fost nevoite să le depășiți în implementarea proiectului? Cum le-ați depășit? 

Cea mai grea etapă a fost înscrierea colaboratorilor și diseminarea proiectului.

Însă, la implementarea ultimilor două ediții am colaborat foarte bine împreună cu doamna profesor pentru învățământul primar, Andone Georgiana. Aportul deosebit al colegei mi-a confirmat încă o dată, utilitatea lucrului în echipe, a colaborării... Împreună am transformat proiectul dintr-un efort de ajutorare a celui în nevoi, într-unul de competiție, care înalță în mod superior stima de sine și nevoia de dezvoltare personală, precum și motivația învățării. Regulamentul de organizare a concursului a fost postat pe diferite pagini web și prin școli, între actuali sau foști colegi și am depășit astfel ceea ce părea mai greu. Premiile și diplomele au fost trimise prin poștă.

5. În cazul unei viitoare ediții, ce sfaturi dați concurenților?

O nouă ediție, cu siguranță va avea o tematică nouă, însă bazată tot pe iubirea de semeni. Și cerința principală a concursului este aceea de a scoate în evidență sufletul frumos, sufletul bun, sufletul nobil. Deci creațiile concursului vor fi notate în funcție de accentul pe această competență.

6. În loc de concluzie...

Îmi doresc din suflet ca mobilul principal care a pus în mișcare acest proiect să nu se disipeze. Cei de lângă noi vor exista întotdeauna și nu numai ei au nevoi speciale către care e bine să ne îndreptăm atenția, ci chiar noi înșine avem acea nevoie specială a sufletului de a rămâne frumos și bun. Și prin descentrarea de pe eu-l nostru veșnic grăbit și mereu stresat și mutarea interesului și către eu-l general, eu-l de lângă  noi, ne cultivăm și păstrăm aura de OAMENI. Penru că eu-l meu la singular, nu rezistă, nu există! Împreună vom FI. Eu-l celui de lângă noi, e completarea eu-lui nostru, e prelungirea, extensia, dezvoltarea noastră, înălțarea noastră pe o treaptă nouă spre statutul de om bun, om onorabil. Și, dacă prin donațiile noatre putem dezvolta capabilități și competențe speciale în elevii noștri, va crește cu siguranță motivația lor nu numai pentru învățare, ci mai ales pentru viață, pentru a fi la rândul lor, oameni buni, oameni onorabili, care să caute și să afle esența binelui, a frumosului, a nobleții în tot ceea ce îi înconjoară.

Lasă un comentariu