Galaţi: Circ pe bani publici – Marius Stan, validat consilier “in absentia”

Versiune tiparSend by emailPDF version

Despre povestea mandatului de consilier judeţean al lui Marius Stan se poate spune, pe scurt, cam aşa: a fost invalidat, când voia să facă parte din CJ, după care a fost validat, pe când acesta a părăsit CJ-ul. O situaţie ce frizează absurdul şi care aruncă asupra Galaţiului o etichetă care ar umple de invidie întreg Caracalul.   

Şedinţa Consiliului Judeţean Galaţi, convocată, astăzi, de preşedintele Costel Fotea s-a derulat într-un ritm şi la un nivel total neadecvate unei astfel de întruniri. Şi asta, din cauza discuţiilor, jignirilor şi tonului ridicat pe care s-au purtat între grupurile de consilieri judeţeni PSD şi PNL legate de decizia Tribunalului Galaţi, care i-a dat câştig de cauză lui Marius Stan. Reamintim că pe 8 august, Tribunalul Galaţi s-a pronunţat pe rolul dosarului în care fostul primar Marius Stan a dat în judecată Consiliul Judeţean, pe motiv că aleşii judeţeni nu i-au validat mandatul. Magistraţii nu doar că au decis că Marius Stan are dreptate şi că în 15 zile trebuie validat ca şi consilier judeţean,  dar au hotărât să anuleze  întreaga şedinţă de constituire a CJ Galaţi,. Mai mult, magistraţii obligă CJ-ul să îi şi achite lui Marius Stan 1350 de lei, cheltuieli de judecată.

Ca atare, preşedintele CJ Galşaţi Costel Fotea a convocat şedinţa ordinară de astăzi, pentru validarea mandatului lui Marius Stan. O greşeală, au considerat consilierii judeţeni liberali care susţin că o astfel de convocare trebuia făcută doar de către prefectul judeţului Galaţi, căci decizia instanţei prevede şi anularea hotărârii de constituire a CJ (HCJ nr. 119 27.06.2016), deci, ca atare, trebuia procedat ca acum două luni, când prefectul a convocat constituirea CJ. Obiecţia liberalilor a fost contrazisă de consilierii judeţeni PSD, iar după mai multe replici şi jigniri (pe care nu le vom reda, din respect faţă de cititorii noştri şi pentru a nu mediatiza "triste figuri" de consilieri judeţeni care nu au alt scop decât acela de a se face cunoscute în vederea apropiatelor alegeri parlamentare), grupul de consilieri PNL a părăsit sala de şedinţe. La scurt timp după aceea şi grupul PMP a făcut acelaşi lucru (nu din proprie iniţiativă, ci împins de la spate de Marius Stan), urmat  şi de consilierul independent Dorin Butunoiu. După această mişcare, fostul primar Marius Stan a luat cuvântul adresându-se consilierilor judeţeni PSD şi ALDE care au mai rămas în sală:  “Mă retrag şi eu şi vă reamintesc faptul că sentinţa magistraţilor e clară, spune că acest CJ nu există. Nu pot să stau să jur credinţă unui consiliu care nu există. Convocarea şedinţei pentru constituirea CJ se face de prefect. Domnul prefect are posibilitatea în câteva zile - mai sunt destule zile până la termenul de 15 zile, lăsat de magistraţi pentru a fi validat drept consilier -, să poată aplica legea. Şi să nu uitaţi esenţialul – când vorbim de 15 milioane de oameni care suferă că nu funcţionează CJ astea sunt efectele, domnilor. Cauza este  gestul dumneavoastră politic şi injust cum nu se poate… Dumneavoastră aţi provocat această situaţie de care sunteţi răspunzători, nu aruncaţi vina pe PNL, PMP, pe Stan sau Bran… aţi jurat să respectaţi Constituţia şi legile ţării şi imediat după aţi încălcat legile ţării”.

După părăsirea sălii de către consilierii PNL, PMP şi Butunoiu, la masa de şedinţe au mai rămas 16 consilieri judeţeni. Aceştia au votat validarea mandatului de consilier judeţean a lui Marius Stan – în timp ce acesta nu se afla în sală! – după care s-a constatat că CJ nu are cvorum pentru continuarea şedinţei, aşa că întrunirea a luat sfârşit.   

“Domnul Marius Stan a fost validat, dar nu a depus jurământul. Legal, înainte de a fi validat domnul Marius Stan aveam cvorum, adică majoritate simplă, fiind în sală 16 consilieri plus preşedintele de CJ, din totalul de 33 de consilieri, căci Marius Stan la momentul începerii votului nu era consilier judeţean şi mai avem un consilier de la ALDE care nu a fost validat [în total, CJ are 35 de mandate de consilier judeţean, deci 35-2= 33]. După validarea lui Stan, am devenit 34 de consilieri şi nu am mai avut cvorum pentru a continua şedinţa, trebuia să fim 18 consilieri prezenţi, aşa că am oprit şedinţa”, a explicat preşedintele CJ Costel Fotea.

În lipsa unor răspunsuri clare, pe lege – căci secretarul CJ Paul Puşcaş s-a echivat de a explica, din punct de vedere legal, ce s-a petrecut, recomandând presei să facă o cerere scrisă pentru asta! – preşedintele CJ Galaţi a fost în postura de a da răspunsuri ezitante la dilema: există sau nu în prezent Consiliul Judeţean, având în vedere că magistraţii au dispus anularea hotărârii de constituire a CJ, iar astăzi nu a fost cvorum pentru o re-constituire a CJ? “Da, trebuia votată din nou constituirea dar neavând cvorum de 18  consilieri, adică majoritate simplă, nu am putut să continuăm... Există CJ”, a spus Fotea, care, la întrebarea imediat următoare “şi dacă există CJ, ce mai constituiaţi astăzi?” a dat un răspuns total derutant: “Constituiam CJ”. Pe de altă parte, Costel Fotea a precizat că şedinţa de astăzi nu trebuia convocată de prefectul judeţului Galaţi...    

 

Lasă un comentariu