Galaţi: Cine mai are curaj să conducă Calorgal-ul?

Versiune tiparSend by emailPDF version

După demisia directorului Calorgal, Cristian Istrate (demisie cerută de primarul Marius Stan, la solicitarea expresă a viceprimarului PSD, Florin Popa şi a consilierilor locali PSD), Consiliul Local a decis, într-o şedinţă de îndată, întrunită marţi seară, alocarea a 3,35 de milioane de lei, de la bugetul local, către Calorgal, pentru "acoperirea parțială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație, în sistem centralizat, aferente anului 2015”, informează Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Suma alocată este mai mică decât cea cerută, în şedinţa CL din 26 noiembrie, de directorul - de la acea dată - a Calorgal, Cristian Istrate, acesta spunându-le aleşilor locali că are nevoie de o sumă totală de 5,2 milioane de lei. Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre de CL, proiect care ar fi trebuit supus dezbaterii aleşilor locali pe 26 noiembrie, dar care a fost scos de pe ordinea de zi, suma de 5.247.403 lei (atât se cerea în proiectul de hotărâre) era justificată prin faptul că 5.216.443 lei reprezenta suma pierderii agentului termic livrat populaţiei (o pierdere de 99,41%), iar suma de 30.960 de lei reprezenta pierderea indusă de prestarea serviciului către agenţii economici - pierdere de 0,59%. Justificarea cererii de acordare a celor 5,2 milioane de lei, prin recunoaşterea faptului că peste 99% din apa caldă livrată, pe timp de vară, populaţiei, s-a pierdut în subteran, dar ea trebuie achitată către producătorul CET, cu bani de la bugetul local, a creat în şedinţa din 26 noiembrie, un scandal monstru. Scandal în care, în primă fază, primarul Marius Stan s-a poziţionat alături de directorul Cristian Istrate (susţinând că, potrivit legii, banii pot şi trebuie daţi - "Suntem în lege, repet. Legea spune că ne putem asuma pierderi și până la 100%, deci dacă putem dăm pe zero lei căldură la populație. Din păcate nu putem asta, că avem nevoie de fonduri și pentru alte proiecte. Dacă vreți să fiți populist, pot să fiu și eu – nu las bătrânii și copiii în frig și facem sacrificii în cadrul legii" ), dar, ulterior, edilul a ajuns să îşi schimbe optica, cerându-i în mod public demisia acestuia.

Acum însă, odată cu demisia lui Istrate, consilierii locali au aprobat şi alocarea a 3,35 milioane de lei, bani care, mai mult ca sigur vor fi destinaţi achitării salariilor celor 509 angajaţi ai Calorgal, care nu şi-au mai încasat lefurile de aproape două luni. Ce se va întâmpla, însă, cu datoria către CET şi cum anume se va putea transforma Calorgal dintr-o societate abia înfiinţată, dar în prag de colaps, în una eficientă, rămâne de văzut. Cum la fel de interesant va fi de urmărit cine va avea curajul de a accepta să fie numit director la Calorgal, precum şi cine va avea susţinerea majorităţii din CL pentru această funcţie.

Deja grupul de consilieri PNL a declarat că nu îşi va asuma această responsabilitate, o decizie care ar putea fi interpretată ca o laşitate, dacă nu chiar ca o răzbunare, ilogică, pe întreg Galaţiul, pentru o luptă politică. Căci dacă - la modul ipotetic vorbind! - un liberal ar avea competenţele şi cunoştinţele să repună pe picioare termoficarea oraşului, PNL totuşi nu l-ar susţine pe acesta la şefia Calorgal, a spus liberalul (fost PDL, fost PC) Ion Ştefan. "Fiecare să îşi poarte crucea. Noi avem soluţii să facem societatea rentabilă, dar le vom aplica atunci când administraţia va fi a noastră. Fără o susţinere din partea administraţiei, nu se poate face nimic. Grupul PNL nu va susţine nici un membru PNL la conducerea Calorgal", a declarat Ion Ştefan. Declaraţiile au fost făcute în special pentru directorul de producţie al Calorgal, Mircea Ispas, membru PNL cu vechime, cel care a avut aceeaşi funcţie şi în defunctul Apaterm şi cel către care s-au îndreptat toţi ochii după demisia lui Istrate.

Lasă un comentariu