Galaţi: Cardul de sănătate imposibil de folosit! Luni dimineaţă, medicii de familie au asigurat doar consultaţii de urgenţă

Versiune tiparSend by emailPDF version

Început de săptămână cu nervi în cabinetele medicilor de familie din toată ţara. Încă de pe data de 14 februarie, pe site-ul casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se anunţase că, din cauza unei defecţiuni în sistemul de operare al cardului de sănătate, nu se pot efectua servicii online, ci doar offline. În 30 de ore maxim, trebuia ca defecţiunea să fie reparată. Cardul era blocat. Ca de obicei, medicii de familie erau sfătuiţi să acorde offline serviciile, deoarece acestea vor fi plătite în sistem putând să rămână şi amprenta cardului, iar serviciile să fie mai apoi urcate online de medici.

„Este o mare minciună povestea cu această amprentă a cardului care rămâne în sistem chiar dacă acesta este blocat. La nivelul ţării, prin asociaţiile noastre am decis ca până la deblocarea cardului, să nu oferim servicii medicale decât copiilor, celor care reprezintă cazuri de urgenţă medicală sau persoanelor care au refuzat cardul şi au aceea adeverinţă de asigurat ce înlocuieşte cardul. Asta după ce colegii noştri din Constanţa s-au trezit că li se impută reţete date în perioada în care cardul era de asemenea blocat şi se făceau înregistrări offline. Pacienţii sunt purtaţi pe drumuri, iar noi stăm şi pierdem şi noi bani, dar păzim degeaba cabinetele. Pur şi simplu acest sistem nu este bun, mereu sistemul cedează, cardul nu poate fi folosit. Marţi, la Bucureşti, la şedinţa dintre medicii de familie şi reprezentanţii CNAS, legată de noul contract cadru, trebuie să discutăm iar această problemă”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de familie, filiala Galaţi.

În cursul zilei de luni, cardul a fost deblocat şi serviciile reluate, dar nimeni nu garantează că sistemul nu se va strica din nou. Pacienţii sunt purtaţi pe drumuri, medicii nu îşi pot face treaba, iar chiar dacă se dau offline reţete, farmaciile nu le pot onora, deoarece nici la ele sistemul nu mergea.

Lasă un comentariu