Galaţi: Candidaţi de toamnă şi tomnateci – momente vesele şi triste

Versiune tiparSend by emailPDF version

Sala de spectacole a Teatrului Muzical Nae Leonard a fost plină, marţi seară, de membri PNL veniţi să asiste la lansarea candidaţilor organizaţiei judeţene la alegerile parlamentare din decembrie. Aplauzele şi scandările au fost anemice, dar minusul a fost contrabalansat de un liberal împătimit care a colorat momentele electorale cu apelative care au stârnit hohote în sală. De pildă, în momentul în care a George Scarlat a pomenit numele preşedintelui Iohannis, liberalul guraliv din fundul sălii a punctat “mânca-i-aş gura lui!”, intervenţie care l-a făcut, mai târziu, pe liderul filialei judeţene, Victor Paul Dobre, să spună că “mă bucur să vă văd atât de veseli… cred că totuşi, alegerile toamna e ceva mai bine decât vara (sic!)” – o exprimare eliptică şi aproape fără sens, dar care în traducere liberă ar putea face trimitere la faptul că poate nu a fost o idee aşa de rea ca alegerile parlamentare să fie stabilite după apariţia tulburelului. Şi dacă tot suntem la capitolul “vocea sălii”, nu putem să nu punctăm atitudinea a două liberale cu ştate vechi în partid (formaţiune căreia cel puţin una din ele îi datorează câteva mandate bune de ales judeţean), dame care, aflate în primele rânduri ale sălii, au cloncănit ca nişte gai(u)ţe, luând în răspăr toate promisiunile electorale făcute de colegii lor, pe scenă. Ba, la un moment dat, până şi programul “masa caldă în şcoli” la care făcea referire preşedinta PNL Alina Gorghiu a fost criticată de distinsele doamne, una din ele întrebându-se, retoric, “unde să le dăm de mâncare?”. Paranteză – este drept, în campanie electorală toţi candidaţii promit de îngheaţă apele, însă convenţia este ca măcar colegii de partid ai respectivilor candidaţi să îi susţină, dacă nu verbal, măcar să nu îi critice în gura mare – pentru astfel de atitudini există întotdeauna migraţia la alt partid şi criticarea din opoziţie...

Trecând acum la discursurile candidaţilor liberali, trebuie spus că nimic nu s-a schimbat sub soare. Deşi PNL are pe locuri eligibile oameni tineri (toţi, cu excepţia parlamentarului de carieră Victor Paul Dobre) au avut discursuri atât de lălăite şi lipsite de mesaje clare, încă audienţa a căscat de i-a pocnit fălcile, asta când nu a râs, căci astfel de momente nu au fost puţine. “Gheaţa a spart-o” Valentin Radu, un candidat la Senat care a vorbit atât de şovăielnic, încât probabil nici el nu s-a crezut pe sine. A urmat George Scarlat care, e drept, a fost ovaţionat, când a urcat pe scenă, probabil de fanii micilor de la Hanu Conachi, dar când a început să vorbească vraja s-a rupt iremediabil. Momentul culminant al discursului său a fost cel în care candidatul s-a referit la premierului Cioloş (care, să nu uităm, nu face campanie electorală!) adresându-i-se sălii într-un stil din care toată lumea a înţeles că fie liberalii nu-s români, fie … românii nu-s liberali: “Daţi-i timp [lui Cioloş] – şi aici cred că voi românii trebuie să chibzuiţi cel mai mult, cei de acasă ... şi noi liberalii - daţi-i timp pentru a da gând ... pentru  a da timp de gândire clasei politice şi timp de reformă pentru partidele politice”. Scarlat a încheiat apoteotic, folosind apelativul electoral “oameni buni” (licenţă poetico...electorală a fostului deputat Dan Nica) şi spunând că “avem obligaţia ca cel puţin la 100 de ani de la marea unire să conducem România şi aşa se va întâmpla” – un termen al victoriei liberale cam îndepărtat, dar, până la urmă, fiecare partid îşi stabileşte propriile obiective, nu?  

A urmat, pe scenă, candidatul Ciumacenco Nicuşor, care, cu aceeaşi atitudine non-combat (aproape de stilul unei persoane care mereu îşi cere scuze pentru ceva) cu care ne-a obişnuit în ultimii opt ani când a pierdut de două ori lupta electorală pentru scaunul de primar a încropit un discurs în care mai degrabă i s-a adresat preşedintei PNL decât alegătorilor, discurs în care mai mult de jumătate din  timp s-a referit la ce proiecte vor derula ceilalţi colegi liberali ai săi, după ce vor ajunge în Parlament decât el însuşi: “Personal am să vă stresez în fiecare zi de luni pentru a face împreună  legi pentru dezolvarea de parcuri industriale în zone defavorizate, precum Galaţiul, marţi o să vă streseze colegul George Stângă (…), miercuri o să vă streseze deputatul George Scarlat pentru ca împreună să facem legi pentru a dezvolta zona rurală a României, pentru a construi depozite de legume şi fructe şi fabrici pentru prelucrarea lor, joia vă va stresa  colegul meu Radu Valentin, pentru a găsi o soluţie de traversarea Dunării, iar vinerea vă va stresa colegul Victor Paul Dobre (...)”. Seria sclipitoarelor discursuri liberale se încheie cu cel al tânărului Stângă George care (la fel cu Ciumacenco, vrea să renunţe la mandatul pe care i l-au dat gălăţenii, de consilier local, pentru a merge în Parlament) a reuşit într-o singură frază să-l facă K.O. pe cel care l-a susţinut promovat pe loc eligibil pentru Senat – Victor Paul Dobre, care nu se mai află la a doua tinereţe (nici măcar politic vorbind – aspirant la al patrulea mandat de deputat). “Un tânăr are atitudine, pentru că optimismul este cel care îl defineşte, un tânăr are mândrie pentru că demnitatea lui e dreaptă...”, o frază în care apologia tinereţii în politică a avut, totuşi, un revers tăios pentru liderul PNL Galaţi, care în februarie împlineşte 62 de ani.

Ce ar mai fi de spus? Poate că actuala promisiune electorală a liberalilor, de înfiinţare a depozitelor frigorifice de fructe şi legume, în mediul rural, era plimbată, în campania prezidenţială din 2009 de Traian Băsescu, inclusiv pe la Tecuci, ceea ce nu poate fi, totuşi, considerat un plagiat electoral, cu atât mai mult cu cât promisiunea probabil că nu se va materializa vreodată.

Acesta este un material de tip editorial, vă rog, consumaţi-l ca atare.

Tags:

Lasă un comentariu