Galaţi: Campanie electorală. De vară.

Versiune tiparSend by emailPDF version

După ce, joi, Biroul de Presă al Primăriei Galaţi a informat public despre faptul că, din cauza consilierilor locali PNL, nu se poate convoca o şedinţă de îndată, a Consiliului Local, pentru distribuirea drepturilor salariale câştigate de profesori în instanţă, vineri a venit rândul celor acuzaţi să îşi prezinte punctul de vedere. Vom prezenta, mai jos, atât punctul de vedere al primarului Marius Stan, cât şi cel al aleşilor locali, cu o menţiune - toate declaraţiile şi acuzele politice sunt apă de ploaie, în condiţiile în care profesorii nu au de suferit, căci, vineri, 14 august, CL a aprobat, până la urmă, în şedinţă de îndată, alocarea celor 8,87 de milioane de lei - banii ce urmează să fie daţi cadrelor didactice, reprezentând drepturi salariale câştigate în instanţă. Ceea ce înseamnă că actorii politici ai acestui vodevil ieftin, nu au făcut decât să învolbureze, în mod artificial, apele politicii locale, ape scăzute şi mâloase, evident, din cauza secetei hidrologice de pe Dunăre. Că despre secetă de idei şi proiecte politice ori administrative realmente constructive pentru Galaţi nu are rost să vorbim în an preelectoral, în care capitalul de imagine se dobândeşte încă după principiul "câştigă cine ţipă mai tare".

De unde atâta supărare?

Joi, Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi a comunicat faptul că “plata drepturilor salariale câștigate în instanță de cadrele didactice din Galați este pusă sub semnul întrebării de refuzul unor consilieri locali de a semna convocatorul pentru ședința de îndată a Consiliului Local, programată pe 14 august 2015, pentru rectificarea bugetului municipal. «Consider că este o chestiune de primă urgență să distribuim acești bani,cât mai repede cu putință, către unitățile de învățământ din Galați, pentru a le plăti cadrelor didactice drepturile salariale câștigate prin hotărâri judecătorești. Știm cu toții care sunt salariile din învățământ și cred că acești bani sunt foarte așteptați de profesori. Ne-au venit fondurile necesare de la Guvern și suntem în imposibilitatea de a le distribui la școli, fiindcă unii consilieri, și  vorbesc aici despre  reprezentanții PNL, refuză să semneze convocatorul pentru ședința de îndată, motivând că nu văd caracterul de urgență al acestei rectificări bugetare. Vreau să fie clar pentru toată lumea: fără această  rectificare bugetară, banii nu pot ajunge la profesori. E o procedură obligatorie. De aceea, cred că este urgentă și necesară convocarea unei ședințe de îndată, pentru a rezolva această problemă foarte importantă pentru câteva mii de cadre didactice», a declarat primarul municipiului Galați, Marius Stan, în comunicatul de presă remis redacţiilor.

Vineri, copreşedinţii organizaţiei municipale PNL Galaţi, Nicuşor Ciumacenco şi Paul Ichim, însoţiţi de consilierii locali Viorel Trif şi Mihai Bucatanschi, au declarat că nu au nimic împotriva profesorilor sau a încasării, de aceştia, a drepturilor salariale câştigate în instanţă, dar că o hotărâre de Consiliu Local (CL) privind acest lucru, ar trebui luată în cadrul unei şedinţe publice, ordinare sau extraordinare şi nu în cadrul unei şedinţe de îndată, care se convoacă în condiţii restrictive, “în caz de forţă majoră şi maximă urgenţă”, conform legislaţiei în vigoare.

Pentru convingerea tuturor că nu liberalii sunt capul răutăţilor, consilieriul local PNL Viorel Trif spune că nu doar liberalii nu au semnat convocatorul, ci chiar şi parteneri tradiţionali ai primarului, precum: viceprimarul PSD Florin Popa şi consilierii Hristache Bogatu şi Cristian Enache (PSD), dar chiar şi colegii de partid ai primarului Marius Stan, consilierii Marian Avramescu şi Cristian Dima  (UNPR). Tot pe lista celor care nu au semnat convocatorul s-ar mai afla, potrivit lui Viorel Trif, consilierii PC Costel Văsoi şi Gina Paladi. “Dar chiar şi în aceste condiţii, convocatorul era semnat în această dimineaţă, înainte de şedinţa de îndată, de 17 consilieri locali, ceea ce înseamnă că s-au întrunit condiţiile pentru a fi aprobate cele două proiecte de pe ordinea de zi, inclusiv distribuirea banilor pentru profesori. Deci, profesorii îşi vor primi banii”, a spus Nicuşor Ciumacenco, explicând şi motivul pentru care aleşii PNL nu au semnat convocatorul. “În urmă cu o lună, prefectul judeţului Galaţi a avertizat asupra numărului mare de şedinţe de îndată, şedinţe care nu se convoacă doar pentru a se aproba anumite proiecte departe de ochii presei [căci şedinţele nu sunt publice, iar proiectele adoptate nu sunt supuse, în prealabil, dezbaterilor publice], ci doar în situaţii de forţă majoră şi maximă urgenţă. Ori noi vrem să respectăm legea, nu să adoptăm hotărâri în afara legii, existând chiar riscul ca un control ulterior al Curţii de Conturi, să anuleze hotărârea tocmai pentru că a fost adoptată într-o şedinţă de îndată, a cărei organizare nu se justifica. O astfel de decizie poate merge până la a obliga profesorii să restituie banii primiţi prin acea hotărâre. Dacă domnul primar voia să nu afecteze salariile profesorilor, putea convoca, marţi, o şedinţă extraordinară de CL, care, potrivit legii, în 3 zile putea să aibă loc, adică tot vineri, când a fost programată această şedinţă de îndată. Noi am fi venit fără probleme”, a mai adăugat Nicuşor Ciumacenco.

Dar ce mai era pe lista şedinţei de îndată, de trebuia să nu se ştie?

Ceea ce neglijează să spună ambele părţi implicate în această furtună de vară, este că pe ordinea de zi a şedinţei de CL se aflau două proiecte de hotărâri, după cum urmează: 1 - rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, în cadrul căreia se alocau 8.873.000 de lei pentru acordarea unor drepturi salariale aferente hotărârilor judecătoreşti în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi 2 - modificarea unei hotărâri a CL privind obţinerea unui credit bancar de 105.000.000 lei, de la CEC Bank. Paranteză, pentru cultura generală a celor care încă mai cred că vor avea căldură la iarnă, în calorifere - la rectificarea bugetară, în afară de alocarea banilor pentru profesori, mai sunt trei alocări bugetare care ne spun lucruri interesante despre încrederea pe care însăşi municipalitatea o are în capacitatea Calorgal de a asigura agentul termic la iarnă. Vorbim de alocarea a 275.000 de lei şi a 272.000 de lei pentru cumpărarea şi instalarea de centrale termice la creşa nr. 1 din Micro 19 şi, respectiv, creşa nr. 36 din Ţiglina I. Nu închidem paranteza fără să vă informăm că în aceeaşi rectificare, municipalitatea alocă şi 150.000 de lei pentru... realizarea unui studiu care să spună câte apartamente au rămas conectate la reţeaua de furnizare în sistem centralizat a agentului termic. Trecând peste faptul că aceste cifre le puteau afla, gratis, de la Calorgal (că unitatea nu trebuie decât să scadă din câte apartamente încălzea iarna trecută, numărul debranşărilor aprobate în această vară), trebuie reţinut un lucru: aceste decizii au fost luate într-o şedinţă de îndată care, prin natura ei, se desfăşoară într-o procedură "extrem de transparentă" - cu uşile închise şi fără a se supune, în prealabil, dezbaterii publice, deciziile.

... Şi uite explicaţia pentru şedinţa deîndată!

Dar să revenim la partea şi mai interesantă, adică proiectul de hotărâre privind modificarea unei hotărâri a CL (HCL 221/2015) privind obţinerea unui credit bancar de 105.000.000 lei, de la CEC Bank. Modificarea constă într-un singur cuvânt, de la «maxim», la «minim». Iar forma adoptată sună aşa: "Se aprobă constituirea de către Municipiul Galați, în calitate de debitor și garant, a unei ipoteci pe venituri, pentru garantarea rambursării tuturor sumelor ce ar putea fi datorate CEC Bank S.A. în temeiul Contractului de Împrumut sau a acordurilor de finanțare prevăzute în Contractul de Împrumut, până la concurența sumei de minim 105.000.000 RON”. O modificare cerută de CEC Bank, care a avertizat primăria, pe 10 august, că hotărârea anterioară (HCL 221) spune se aprobă constituirea, de către municipiul Galaţi (...), până la concurenţa de MAXIM 105.000.000 lei", dar în oferta băncii (acceptată de Primărie!) se prevede un grad de acoperire cu garanţii de MINIM 105% pe toată perioada de creditare. Aceeaşi bancă mai anunţă în avizul Primăriei, că fără această modificare nu se vor încheia formalităţile pentru acordarea împrumutului şi, mai mult, oferta băncii era valabilă până pe 17 august. Cu alte cuvinte, dacă Primăria nu modifica hotărârea până luni cel târziu, trebuie să reia negocierea cu CEC Bank. Probabil că acesta a şi fost motivul real pentru care s-a dorit convocarea şedinţei de îndată, însă este doar o simplă supoziţie. Ceea ce este rea, este faptul că aleşii locali PNL au vorbit cam cu jumătate de gură despre împrumutul pe care şi ei l-au votat în luna mai 2015, deşi acum critică "gradul mare de îndatorare al municipiului Galaţi, pe care îl face primarul Marius Stan, cu atâtea credite bancare care se ridică la circa 170 de milioane de euro" (Nicuşor Ciumacenco), fără să poată explica de ce nu au avut o poziţie la fel de vehementă împotriva creditului şi în momentul în care s-a votat împrumutul de la CEC Bank (în luna mai 2015). "Nici eu şi nici domnul Ichim nu ocupam funcţii de conducere când s-au format listele de consilieri locali pentru mandatul 2012-2016. Venim după o perioadă de armonizare a echipei şi sunt încă sincope, inclusiv în privinţa unei voci unitare în CL, dar, încet, încet, vom deveni unitari", a spus Nicuşor Ciumacenco. Şi Paul Ichim a recunoscut că nu toţi consilierii PNL acţionează unitar în CL şi că “am avut o discuţie şi omogenizarea, ca vot în CL,  a formaţiunii, trebuie discutată, că cine nu reuşeşte să se armonizeze, să ia un pic de timp liber” – aluzie la consilierul local PNL Săvel Rotaru, singrului liberal care a semnat convocatorul şedinţei de îndată!

UPDATE ora 17.00

Biroul de Presă al Primăriei Galaţi a remis următorul comunicat: "Primarul municipiului Galați, Marius Stan, a obținut astăzi votul Consiliului Local pentru plata drepturilor salariale câștigate în instanță de cadrele didactice. Hotărârea de rectificare a bugetului, obligatorie pentru distribuția banilor de la Guvern către profesori, a fost aprobată în ședință de îndată. ”Cred în continuare că această hotărâre trebuia adoptată în regim de maximă urgență, întrucât angajații din educație sunt pe final de vacanță și, cu siguranță, au mare nevoie de bani. Am convocat ședință de îndată, având ca temei legal Legea 215, alineatul 39, punctul 6, care spune negru pe alb că în caz de forță majoră sau maximă urgență pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, orașului, municipiului, convocarea Consiliului Local se poate face de îndată. Consider că plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice, câștigate în instanță, este de maximă urgență, pentru că reprezintă un interes legitim al câtorva mii de profesori și al altor câteva mii de membri ai familiilor acestora. Dacă greșesc, să mă judece profesorii, nu un grup de consilieri, care pune politica mai presus de interesul miilor de cadre didactice”, a declarat primarul Marius Stan. Hotărârea de rectificare bugetară, obligatorie pentru plata drepturilor salariale ale profesorilor, a fost votată de 18 consilieri locali. Patru consilieri locali PNL – Mihai Bucatanschi, Viorel trif, Sorin Ungurianu și Raul Mihailov -  nu s-au prezentat la ședință, iar cinci consilieri locali au lipsit motivat: Marian Avramescu (UNPR), aflat în concediu medical de multă vreme, Gina Paladi (ALDE), concediu natal, Florin Popa (PSD), Hristache Bogatu (PSD) și Cristian Dima (ALDE), plecați din localitate", se arată în comunicatul Primărei Galaţi.

Lasă un comentariu