Galaţi: Bilanţul nenorocirilor de anul trecut. Echipe de salvatori

Versiune tiparSend by emailPDF version

57 de localităţi izolate de viscolul şi zăpada căzute în ianuarie-februarie 2014, 68.228 de persoane la care nu s-a putut ajunge timp de o săptămână şi jumătate, şase drumuri naţionale şi 30 de drumuri judeţene impracticable, 20 de gospodării inundate în urma ploilor torenţiale din luna aprilie, codul portocaliu de inundaţie, pe Dunăre, care a durat din 18 mai până pe 4 iunie, alarma de contaminare radiocativă de la halda de zgură a combinatului,  din luna octombrie şi să nu uităm de cutremurul din 22 noiembrie care a lăsat fără energie electrică 61 de localităţi cu 71.190 consumatori, dar şi municipiul Galaţi, fără căldură! Cam acestea sunt, pe scurt, evenimentele anului 2014 la care au intervenit instituţiile abilitate (Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, UPU-SMURD, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean de Poliţie etc) şi care fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), întrunit, vineri, în şedinţă extraordinară, pentru prezentarea bilanţului activităţii desfăşurate pe 2014.

„Pentru îndeplinirea sarcinilor stabilite în Planul de activitate pe anul 2014 şi pentru desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale la nivelul judeţului Galaţi, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-au întrunit în 2 şedinţe ordinare şi 44 şedinţe extraordinare, dintre care 30 desfăşurate în sistem videoconferinţă cu Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. În anul 2014, pentru îndeplinirea responsabilităţilor pe linia managementului situaţiilor de urgenţă, s-au emis un număr de 21 hotărâri ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi 15 ordine ale Prefectului Judeţului Galaţi. Grupul de suport tehnic pentru inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale s-a întrunit în 4 şedinţe de lucru, pentru întreprinderea principalelor măsuri în vederea limitării efectelor fenomenelor hidro-meteorologice”, se arată în bilanţul CJSU.

ISU, la datorie!

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este una din instituţiile cu rol important în intervenţiile stabilite de CJSU. Potrivit bilanţului acestui inspectorat, intervenţiile la care au participat serviciile profesioniste voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au crescut cu 39,18 %, respectiv de la 4.165 în 2013 la 5.797, în 2014 (15,88 pe zi) şi au constat în:

  •  4.863  intervenţii ale echipajelor S.M.U.R.D; 458 incendii localizate şi lichidate de către subunităţile din organică, S.V.S.U.,  S.P.S.U. şi/sau în cooperare; 132 incendii de vegetaţie şi altele; 58 asistenţa persoanelor (degajări de persoane în urma exploziilor, prăbuşirii sau accidentelor de muncă şi rămase blocate în apartament, ascensor, la înălţime etc.); 179 acţiuni pentru protecţia comunităţii (asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie şi pe timpul desfăşurării de evenimente publice, protecţia mediului, salvări de animale etc.); 107 alte situaţii de urgenţă (misiuni pirotehnice, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase, înlăturarea efectelor inundaţiilor, avarii la utilităţi publice etc.). Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 27 de persoane, toate adulte (în scădere cu 80% faţă de anul anterior), asistate un număr de 4.813 persoane (din care: 4.481 adulţi şi 332 copii, în scădere cu 26,43%), protejate bunuri şi instalaţii în valoare de cca. 26,875 mil. lei (în scădere cu 16%). Cu toate eforturile  depuse, au fost înregistrate un număr de 33 victime, scădere cu 54,79%, din care: 24 persoane decedate (23 adulţi şi 1 copil), în scădere cu 42,86% şi 9 rănite, toate adulte, în scădere cu 70,97%, pagubele înregistrate ridicându-se la o valoare de 3,91 mil. lei în scădere cu 20,35%, se arată în bilanţul ISU ce poate fi consultat accesând pagina ISU Galaţi la adresa http://www.isujgalati.ro/buletine_informative.php.

Misiuni S.M.U.R.D. cu autospecialele şi cu elicopterul 

Activitatea de asistență medicală publică de urgenţă, în faza prespitalicească, a fost asigurată prin cele 3 echipaje de prim ajutor calificat, 1 echipaj de terapie intensivă mobilă şi 1 echipaj de intervenţie rapidă a medicului de urgenţă, desfăşurând 4.863 intervenţii pentru asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat în fază prespitalicească, ceea ce reprezintă 84,40 % din numărul total de intervenţii pe 2014 (în creştere cu 43,62 % faţă de 2013 când s-a intervenit la 3.386 intervenţii), 19 de intervenţii la descarcerare şi 21 de intervenţii la asistenţa persoanelor – se mai arată în raportul de activitate pe 2014 al ISU Galaţi. “Începând cu luna iunie 2014, la nivelul judeţului Galaţi a fost operaţionalizat punctul aero - medical dotat cu un elicopter pregătit pentru intervenţii medicale. De la operaţionalizare şi până la sfârşitul anului, echipajul a intervenit la 104 cazuri medicale. Principalele intervenţii acordate de echipajele S.M.U.R.D. au fost: traumatismelor 1.211, medicale 1.497, prim ajutor la accidente rutiere 497, neurologice şi psihiatrice 444, afecţiunilor cardiace 401, intoxicaţiilor 360, stop cardio-respirator neresuscitat 102, stop cardio-respirator resuscitat 37, arsurilor 13, chirurgicale şi neurochirurgicale 7, alte afecţiuni 5, şi prim ajutor la accidente feroviare 3.

Un număr de 148 persoane au fost găsite decedate. Au fost efectuate un număr de 97 transporturi inter-clinice medicalizate pentru pacienţii aflaţi în stare critică. Acţiunile desfăşurate de subunităţile proprii de intervenţie, serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă ocupă o pondere de 7,90% din totalul general al intervenţiilor desfăşurate, reprezentând a doua grupă de intervenţii ca număr şi s-au produs, după cum urmează: 68,27% la gospodării ale populaţiei şi 31,73% la agenţii economici şi instituţii.

Cea mai frecventă cauză de incendiu a fost datorată focului deschis (23,28%), celelalte cauze fiind generate de: acţiunea intenţionată (18,10%), fumatul (17,76%), instalaţii electrice defecte (11,55%), coş, burlan de fum defect sau necurăţat (10,17%),  jocul copiilor cu focul (2,07%), mijloace de încălzire nesupravegheate şi nerespectarea normelor pe timpul efectuării operaţiilor de sudură (2,76% pentru fiecare), aparate electrice sub tensiune, cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzire şi focul deschis în spaţii închise (1,85% pentru fiecare), sisteme de încălzire defecte, scurgeri (scăpări) de produse inflamabile, defecţiuni tehnice de exploatare şi accident urmat de incendiu (0,93% pentru fiecare). Nu au fost înregistrate incendii a căror cauză nu a putut fi determinată sau sunt în curs de stabilire. Pentru intervenţia la alte situaţii de urgenţă s-au desfăşurat un număr de 107 intervenţii specifice, reprezentând 1,83% din totalul general al intervenţiilor, în scădere cu 23,19% faţă de anul anterior, după cum urmează: 49 inundaţii şi fenomene meteo periculoase; 11 evenimente publice; 44 misiuni asanare teritoriu; 3 alte situaţii”, se mai arată în raportul ISU Galaţi.

Lasă un comentariu