Galaţi: ArcelorMittal Galați şi Hospice Casa Speranţei colaborează pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative

Versiune tiparSend by emailPDF version

Hospice Casa Speranței, promotor al îngrijirii paliative în România și în regiune, a derulat în perioada iunie 2014 - iunie 2015, un proiect educațional în județul Galați, cu sprijin financiar din partea ArcelorMittal Galaţi. La finalul acestui proiect, 27 de medici și 20 de asistenți medicali pot oferi îngrijiri paliative bolnavilor din județ.

"ArcelorMittal Galaţi s-a implicat şi va continua să se implice în proiecte care sprijină comunitatea locală, în domenii precum educaţia şi sănătatea, a declarat Bruno Ribo, Directorul general al ArcelorMittal Galaţi. "Suntem un partener al locuitorilor din Galaţi şi intenţionăm să găsim, împreună cu organizaţiile specializate, cele mai bune soluţii pentru nevoile locuitorilor din judeţ”.

Proiectul educațional local, demarat de HOSPICE Casa Speranței în 2014, alături de ArcelorMittal Galaţi, are ca rezultat pregătirea a 27 de medici și 20 de asistenți medicali pentru a oferi îngrijiri paliative bolnavilor din judet. „HOSPICE Casa Speranței consideră parteneriatul cu ArcelorMittal Galaţi ca fiind începutul unui nou capitol în dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative în România, în care companii locale, responsabile faţă de comunitate, înțeleg importanța de a investi în educarea în paliație a personalului din sănătate”, a declarat Conf. Dr. Daniela Mosoiu, Director Dezvoltare Naţională şi Programe de Educaţie HOSPICE Casa Speranţei.

Proiectul derulat de Hospice Casa Speranţei implică educarea profesioniștilor din sănătate printr-o serie de acţiuni dedicate acestora. Cele cinci burse pentru medici, la programul online de educaţie în îngrijiri paliative, asigură acces la un set de trei cursuri online de îngrijiri paliative, din cele 10 concepute și lansate de HOSPICE Casa Speranței încă din 2011. După finalizarea celor 3 cursuri, absolvenții primesc diplome creditate EMC de Colegiul Medicilor din România. Medicii au beneficiat, de asemenea, de un curs de abordare paliativă. 20 de medici de familie din județ au participat, în perioada 25-27 iunie 2015, la cursul „Abordarea paliativă a pacientului oncologic în medicina de familie” organizat în parteneriat cu Asociația Medicilor de Familie Galați, în spațiul pus la dispoziție la Club ArcelorMittal. Cursul a fost susținut de Conf. Dr. Daniela Moșoiu (director de educație și dezvoltare națională la HOSPICE) și Dr. Liliana Stănciulescu. Tematica a fost stabilită de HOSPICE Casa Speranței în baza unei cercetări (calitative și cantitative realizate pe pacienți și medici în perioada 2013-2014), în parteneriat româno-elvețian și include: noțiuni introductive în îngrijiri paliative, evaluarea pacientului, managementul durerii, al dispneei, al anorexiei și cașexiei, al constipației, al stării terminale, noțiuni complexe de comunicare medic-pacient, modalități de implicare a familiei în îngrijirea celui bolnav.

Medicii participanţi la curs vor putea gestiona mult mai bine evoluția pacienților cu diagnostic oncologic, aplicând un set de intervenții de îngrijiri paliative de bază (abordare paliativă), dovedit fiind că acest tip de îngrijire crește calitatea vieții celui bolnav, dar și a familiei sale, cu cât este inițiată mai timpuriu. Medicii care finalizează cursul au acces gratuit la un curs online de îngrijiri paliative creditat EMC de Colegiul Medicilor din România. „Cu sprijin financiar din partea companiilor locale, HOSPICE Casa Speranței intenționează să adauge Galațiul celor patru centre-pilot din România (Brașov, București, Cluj, Iași) în care medicii de familie instruiți, aplică pacienților oncologici un set de intervenții de abordare paliativă, cu scopul de a testa aceste intervenții și a le putea propune în plan legislativ, pentru a fi decontate într-un viitor cât mai apropiat de la bugetul de sănătate. Ceea ce ne încurajează să credem că acest lucru este posibil, este entuziasmul medicilor care se înrolează în acest program”, a declarat Conf. Dr. Daniela Mosoiu, Director Dezvoltare Naţională şi Programe de Educaţie HOSPICE Casa Speranţei.

De asemenea, doi medici din Galați urmează în prezent programul de atestat în paliație (examenul este programat pentru vara anului 2016), pentru a dobândi dreptul legal de a coordona un serviciu de îngrijiri paliative. Cursul este organizat de HOSPICE Casa Speranței în colaborare cu Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar din București (SNSPMPDSB) și are o durată de 18 luni, în care se parcurg 12 module (8 module de teorie și 4 module de practică clinică). La absolvire, medicii primesc diplomă creditată EMC de Colegiul Medicilor din România. „Prin îngrijirea oferită în serviciile de tip hospice, unde o echipă complexă, formată din medici, asistenți medicali, psihologi, infirmiere, voluntari, pacienții știu că nu sunt singuri în lupta pe care o duc cu boala și că îngerii în halate albe le ușurează calea prelungind secundă cu secundă viața”, a declarat Laura Albu, asistent medical Galaţi.

În județul Galați, numărul celor care suferă de o boală cronică, progresivă și incurabilă, este estimat la aproape 4.000 de persoane. Îngrijirea paliativă poate imbunătăți semnificativ calitatea vieții tuturor acestor bolnavi, atât a celor diagnosticați cu cancer, cât și a celor cu boli neurologice, insuficiențe cronice de organ, malformații congenitale, distrofii neuro-musculare. La nivel județean, există un serviciu de îngrijiri paliative, cu o capacitate de internare de cinci paturi, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență și un medic cu atestat în paliație.

Lasă un comentariu