Galaţi: Apel pentru menţinerea sistemului centralizat de termoficare

Versiune tiparSend by emailPDF version

Înainte de şedinţa CL Galaţi, în care se va decide soarta termoficării oraşului, sindicaliştii Sindicatul Lucrătorilor din Servicii Publice "Solidaritatea" de la Calorgal au lansat un apel public către autorităţile centrale şi locale pentru menţinerea sistemului. Apelul este adresat către Guvernul României, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Comisia Europeană, Prefectura Județului Galați şi Primăria Municipiului Galaţi şi cere menținerea și funcționarea cu caracter de permanenţă și siguranță a sistemelor publice de alimentare cu energie termică, care, în opinia sindicaliştilor, reprezintă cea mai bună soluție pentru încălzirea locuințelor și furnizarea apei calde menajere către populația localităților românești și în cazul municipiului Galați singura soluție care răspunde atât necesităților sociale ale populației, cât și obligațiilor legale ce revin autorităților publice locale și centrale.

Sindicaliştii cer amânarea luării unei decizii de către Consiliul Local în cadrul şedinţei extraordinare programată pentru miercuri privind viitorul sistemului de încălzire al oraşului. "Solicităm amânarea luării deciziei de către Consiliul Local cu privire la închiderea sistemului de termoficare programată pentru 12 aprilie 2017 și constituirea unei echipe comune de lucru Guvern - Primăria Galați pentru a se analiza toate variantele posibile. O astfel de echipă cu specialiști și responsabili implicați ar putea stabili 1) soluții eficiente pentru gestionarea unui sistem public de termoficare cu un parcurs realist sau 2) închiderea sistemului cu pregătirea tuturor măsurilor necesare, astfel încât să fie realizate obligațiile guvernamentale și ale administrației locale și respectate normele comunitare față de cetățeni", se spune în document.

În situația în care sistemul public de termoficare ar fi închis, sindicatul solicită să fie inițiat un Plan social cu măsuri concrete în sprijinul salariaților și să se facă demersurile necesare pentru obținerea veniturilor în completare prevăzute de OUG 36/2013 pentru cei 527 salariați ai CALORGAL S.A și cei 345 de salariați ai ELECTROCENTRALE S.A care ar urma să rămână fără locuri de muncă. "Măsura concedierii în unele cazuri vizează 2 sau mai mulți membri din aceeași familie. Mai mult, din cauza specializărilor şi a cererilor reduse pe piața locală a muncii, acești salariați nu își vor putea găsi cu ușurință un loc de muncă", mai precizează, printre altele, sindicaliştii.

Apelul vine în contextul în care şi administratorul special al producătorului Electrocentrale, Sinan Mustafa, a anunţat, luni, că creditorii acestei societăţi sunt de acord cu strategia de preluare a distribuţiei agentului termic în municipiul Galati de către Electrocentrale. "Astăzi vom depune la Consiliul Local în, mod oficial, propunerea de preluare a acestui serviciu. Ea se va face totuşi în anumite condiţii legate de numărul de consumatori şi modalităţi de plată care, în principiu, nu ar trebui să difere faţă de cele de anul trecut. Urmează mâine şedinţa în comisia de specialitate şi apoi miercuri votul decisiv din cadrul sedinţei Consiliului Local", a scris Sinan Mustafa, pe Facebook. De altfel, administratorul special al Electrocentrale Galaţi a afirmat în repetate rânduri, în trecut, că susţine menţinerea sistemului centralizat de termoficare al oraşului pe perioada sezonului rece, estimând că efortul financiar al Primăriei se va reduce semnificativ, în condiţiile în care societatea pe care o reprezintă poate prelua şi partea de distribuţie a energiei termice de la Calorgal.

Reamintim, în cazul în care Consiliul Local va decide să închidă sistemul centralizat de termoficare, Primăria intenţionează să acorde fiecărei familii din apartamentele branşate la sistemul centralizat un ajutor financiar în valoare de 2.700 de lei pentru achiziţionarea unei surse de încălzire. În municipiul Galaţi, în momentul de faţă se asigură furnizarea apei calde în sistem centralizat, după ce în perioada 1-9 aprilie, nu s-a putut asigura furnizarea apei calde din cauza faptului că autorităţile locale au întârziat semnarea contractului cu ArcelorMittal Galaţi, compania care furnizează aburul necesar producerii apei calde de către Electrocentrale în timpul sezonului cald. Întârzierea cu care s-a reluat furnizarea apei calde a fost cauzată şi de anumite proceduri tehnologice necesare.

Lasă un comentariu