Galaţi: Angajaţii ANAF Galaţi cer majorări salariale şi promovările prevăzute în lege!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Deşi, marţi, angajaţii ANAF din Galaţi deciseseră ca miercuri să continue protestul şi să nu intre în birouri, în această dimineaţă, angajaţii au mers la program, ca în orice zi de muncă obişnuită. Acelaşi lucru s-a întâmplat peste tot în ţară.  Motivul constă în faptul că Guvernul a anunţat, ieri, după şedinţă, că a abrogat art. 63 din OUG 47-2015 care prevedea majorările salariale cu 22%, doar pentru o parte din angajaţii ANAF, mai exact, pentru cei din Bucureşti (personalul din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice).

“Salariaţii ANAF au lăsat pixul jos, marţi, protestând împotriva acelei OUG 47 adoptată pe tăcute, noi nu am ştiut nimic decât în momentul în care s-a publicat, vineri. Ordonanţa prevedea creşteri salariale doar pentru anumiţi salariaţi de la Bucureşti, în jur de 3.000 de oameni, fără să beneficieze şi ceilalţi salariaţi din ţară din cadrul Ministrului de Finanţe şi ANAF, era o discriminare. După şedinţa de Guvern de ieri, s-a abrogat articolul, a dispărut discriminarea, iar oamenii s-au întors la servici. Evident că noi continuăm să solicităm majorări salariale, iar domnul preşedinte Marica [Vasile Marica, preşedinte Sed Lex] s-a întâlnit cu primul ministru şi aspteptăm să aflăm concluziile discuţiilor, propunerile”, a declarat Dan Corneliu Mihalache, preşedinte Sed Lex.

Ponta: “salarii mai mari, când vine (sic!) competenţă şi responsabilitate mai multă”

Totuşi, de exact ceea ce acuzau, ieri, angajaţii ANAF – discriminarea – sunt acum acuzaţi ei de către restul angajaţilor din România, care consideră că legislaţia privind salariile ar trebui să fie unică, nu o lege a salariilor profesorilor, una a medicilor, una a finanţiştilor etc – situaţii ce creează nemulţumiri. De altfel, marţi, după protestele spontane a lucrătorilor ANAF din ţară, primul ministru Victor Ponta a spus, la începutul şedinţei de Guvern: "Aud în fiecare zi doar cereri de măriri de salarii, dar nu aud că se întâmplă ceva ca în acele autorităţi să fie mai puţină birocraţie, mai multă responsabilitate (…) Toată lumea vrea salariu mai mare. Un mesaj mai clar pentru toată lumea, şi pentru ministerul de Finanţe, şi pentru autorităţi locale: salarii mai mari, când vine (sic!) competenţă şi responsabilitate mai multă".

La ANAF Galaţi, salariul minim - 1.350 lei, iar treptele de promovări nu se aplică

“Da, aşa este, toţi vor creşteri salariale. Este adevărat, în unele instituţii sunt salarii mai mici ca la ANAF, iar în altele, mai mari. Noi nu facem altceva decât să ne cerem drepturile şi să negociem”, mai spune Dan Mihalache, precizând că şi la ANAF Galaţi, salariul mediu brut poate ajunge la 2.700-2.800 de lei, dar după 20 de ani de muncă, în timp ce salariul minim este de 1.350 de lei. “Este greu, mai ales că vorbim de cei tineri, abia angajaţi. Pe de altă parte, trebuie spus că nu se respectă legea care prevede aplicarea a două trepte de promovări pe an. În primul semestru, această treaptă nu s-a aplicat, iar cine ar fi fost îndreptăţit să dea examenul de promovare până la 30 iunie, va da abia acum, în noiembrie. Explicaţii pentru o astfel de situaţie nu ni se dă, se plimbă apa de pe un mal pe altul... Este trist că nu vor să înţeleagă că trebuie să ne obişnuim să respectăm legea, căci dacă legea aşa prevede, aşa facem!”, a mai spus liderul Sed Lex Galaţi, precizând că promovarea unui examen de creştere a treptei salariale, înseamnă minim 300 de lei brut în plus, la salariu.

Lasă un comentariu