Galaţi: Ambasadorul Poloniei îşi doreşte revitalizarea coridorului Nord-Sud care leagă Marea Neagră de Marea Baltică

Versiune tiparSend by emailPDF version

Ambasadorul Republicii Polonia la Bucureşti, Excelenţa Sa Marek Szczygieł, a fost primit, vineri, la Prefectura judeţului Galaţi, de către prefectul Dorin Otrocol şi alte autorităţi locale şi judeţene. În discursul său, susţinut într-o corectă limbă română, ambasadorul a declarat că îşi doreşte revitalizarea coridorului Nord-Sud care leagă Marea Neagră de Marea Baltică.

Oficialul a spus că acest drum comercial foarte vechi, care lega Sud-Estul României şi zona de litoral a Poloniei, poate fi dezvoltat prin fonduri europene. „Am discutat despre posibilităţile de cooperare dintre Galaţi şi oraşe din Polonia, prin realizarea unor schimburi de experienţă în absorbţia fondurilor europene şi am discutat despre planuri de renaştere, revitalizare a coridorului Nord-Sud dintre Sud-Estul României şi zona de litoral a Poloniei. Este un drum comercial foarte vechi şi este o oportunitate foarte bună dezvoltarea cu fonduri europene a acestui coridor rutier şi feroviar, pentru traficul de marfă dintre Marea Neagră şi Marea Baltică”, a afirmat Marek Szczygieł.

Ambasadorul a mai vorbit despre schimburile culturale, amintind că în fiecare an sunt organizate Zilele fimului polonez, dar şi despre cooperarea dintre universităţi în cadrul programelor europene Erasmus pentru studenţi şi Comenius pentru elevi şi profesori. Marek Szczygieł a ţinut să precizeze că Polonia are legături vechi cu Galaţiul, care în perioada interbelică a fost gazda unui consulat polonez şi a anunţat că vineri, la Universitatea Dunarea de Jos, se va deschide o expoziţie fotografică despre marele poet polonez Kazimiera Iłłakowiczówna. Traducătoare prolifică de opere literare, aceasta a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe şi a fost secretara personală a Mareşalului Józef Piłsudski. Kazimiera Iłłakowiczówna şi-a consacrat mulţi ani cunoaşterii sufletului românilor şi promovării culturii româneşti în Polonia. Expoziţia cuprinde 38 de panouri cu reproduceri ale unor fotografii, texte informative şi documente de arhivă, ilustrând relaţiile dintre Polonia şi România în anii 1920 şi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi acţiunile desfăşurate de Kazimiera Iłłakowiczówna pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări.

Lasă un comentariu