Galaţi: Alimentele de la UE, distribuite la 77% din beneficiari

Versiune tiparSend by emailPDF version

În ciuda frigului, dar şi a faptului că alimentele de la UE au ajuns la Galaţi abia la jumătatea lunii decembrie, deja pachetele cu produse alimentare au intrat în posesia a 10.300 de gălăţeni, din totalul celor 13.391 de beneficiari. Procentul de 77% - cel al beneficiarilor programului guvernamental care au intrat efectiv în posesia alimentelor – este unul bun, având în vedere că, practic, cele peste 10.000 de pachete cu alimente au fost distribuite în mai puţin de jumătate de lună – având în vedere şi zilele libere de Crăciun şi Anul Nou, stabilite de Guvern. Una din explicaţiile pentru care atâtea persoane au ajuns să primească alimentele de la UE este şi aceea că cele şase centre de distribuţie au fost deschise chiar şi în ajun de Crăciun şi Anul Nou, dar şi sâmbăta şi duminica, programul de lucru fiind unul prelungit – 8.00-20.00. Totodată, Primăria Galaţi a transportat pachetele cu alimente,  acasă la beneficiarii în vârstă, care nu se pot deplasa, aceştia solicitând acest lucru la numărul de telefon  0236.460079 (număr cu tarif normal).

Potrivit lui Roman Apostol Picu, şeful Cantinei Sociale (care se ocupă şi de distribuţia alimentelor de la UE), “în total, la nivelul municipiului Galaţi s-au trimis alimente pentru 19.008 persoane, iar pe listele beneficiarilor s-au aflat 13.391 de persoane. La acestea se mai adaugă alte 230 de persoane care au fost trecute pe listele suplimentare, fiind vorba de persoane care se încadrau în condiţiile legii, dar care nu au primit cupoane. Cum ne-au rămas multe pachete nealocate, circa 8.700, am trimis două adrese, una la Primărie şi una la Prefectură, pentru a ni se comunica ce categorii sociale vom viza la redistribuirea pachetelor, având în vedere că legea nu precizează nimic în acest sens”.

La Galaţi,  pachetele de la UE ar trebui distribuite către beneficiari până la 15 ianuarie - “legea spune că pachetele se vor distribui în 30 de zile de la data recepţiei alimentelor, dar probabil că se va prelungi termenul… Chiar dacă vom începe, în municipiu, redistribuirea alimentelor, vom păstra acele alimente care li se cuvin restului de beneficiari aflaţi pe lista iniţială, astfel încât toţi cei îndreptăţiţi să primească ajutoarele”, a mai spus Roman Apostol Picu.

Cine primeşte pachetele şi de unde? 

Cele şase centre de distribuţie a alimentelor se află la: Piața Veche (lângă Școala nr. 26), unde sunt arondați beneficiarii care locuiesc în Centru, Port, Mazepa 1 și 2 (47 străzi); la Piața Moruzzi, unde sunt arondați beneficiarii din Valea Orașului, Port Bazinul Nou, Gara 8 (41 străzi); la Piața Centrală, unde sunt arondați beneficiarii din Piața Centrală, Traian Nord, Traian și străzile adiacente, Vadul Ungurului, Bariera Traian etc. (100 străzi); la Piața Țiglina 1, unde sunt arondați beneficiarii din Țiglina 1, 2, 3, 4 (27 străzi); la Piața Micro 20, unde sunt arondați beneficiarii din Micro 18, 19, 20, 21 și Dimitrie Cantemir (19 străzi); în IC Frimu (lângă Biserica Sf. Mina), unde sunt arondați beneficiarii din Aurel Vlaicu, IC Frimu, Siderurgiștilor, Micro 13, 14, 38, 39 A, B și C, 40, Filești (62 străzi).

Conform legii, beneficiarii ajutoarelor de la Uniunea Europeană primesc câte două pachete cu alimente deja ambalate, cu o masă totală de 27,6 kilograme, în care se află: făină albă (6 kg), mălai (6 kg), paste făinoase (2 pungi), ulei (4 litri), zahăr (4 kilograme), conserve din carne de porc (8 cutii), conserve din carne de vită (6 cutii), pateu din ficat (10 cutii). Conform recomandărilor Uniunii Europene, beneficiază de ajutoare alimentare comunitare: pensionarii cu venituri lunare sub 400 de lei; șomerii indemnizați cu sume de la până la 400 de lei pe lună și șomerii neindemnizați; familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei; persoanele cu handicap grav și accentuat, neinstituționalizați, adulți și copii; veteranii, văduvele și prizonierii de război; foștii deținuți politic; persoanele deportate în străinătate în perioada regimului comunist; revoluționarii din Decembrie 1989 și urmașii eroilor martiri ai Revoluției.

Biroul de presă al Primăriei Galaţi informează că „persoanele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, dar nu se regăsesc pe listele obișnuite, se pot înscrie pe listele suplimentare. Înscrierile se pot face de luni până joi, între orele 8.00 și 16.30, și vineri, între orele 8.00 și 14.00, la Serviciul de Asistență Socială al Primăriei municipiului Galați, situat în strada Fraternității nr. 1. Conform recomandărilor UE, listele suplimentare se trimit Ministerului Muncii pentru validare, iar apoi, persoanele eligibile își pot ridica pachetele cu alimente din centrele de distribuție ale Primăriei. În perioada 15-30 decembrie 2014, circa 300 de gălățeni au depus cereri pentru înscrierea pe liste suplimentare”.

1 Comentarii

Palade Gabriel (neverificat)
+1
+1
-1
Fiind un PENSIONAR pe caz DE BOALA FOST INGINER -SEF ATELIER LA SIDEX-VA MARTURISESC CA AM PRIMIT SI EU ACEST COLET-FIIND CONSIDERAT PERSOANA DEFAVORIZATA -DAR NU DIN CAUZA MEA CI DIN CAUZA IDIOTILOR CARE MI-AU CALCULAT O PENSIE DE 400 DE LEI-REVENIND LA PACHET-AM DESFACUT CATEVA CONSERVE DE PATE SI CARNE SI LE_AM PUS IN CASTRONUL CAINELUI-DE ATUNCI NU MAI VORBESTE CU MINE-UN SOARECE DE PRIN CURTE VENIT PRIN CANALIZARE A MANCAT DIN CASTRONUL CAINELUI -A DOUA ZI ERA CU BURTA LA SOARE MORT !!!-POFTA BUNA -DEFAVORIZATILOR-DIN PARTEA GUV PONTA SI COM EUROPENE -ASA SCRIA PE CUTIE-!!!

Lasă un comentariu