GALAŢI: Alertă în Galaţi. Noile etnobotanice cu otravă de şobolani, bagă zeci de tineri în spitale

Versiune tiparSend by emailPDF version

În doar două săptămâni, 44 de tineri s-au prezentat la unitatea de primiri urgenţă a Spitalului Judetean (foto 2), în stare gravă, cu intoxicaţii etnobotanice, substanţe necunoscute. De asemenea, în doar 24 de ore, 7 primiri a înregistrat şi Spitalul de Psihiatrie, tot cu astfel de substanţe. Autorităţile sunt îngrijorate şi spun că este vorba de un nou drog, tip spice, care nici măcar nu apare la anlize. Asta deoarece reţeta şi concentraţiile sunt permanent schimbate de comercianţii care vând direct, la 10 lei plicul, astfel de substanţe. De bază în noua reţetă sunt otrava de şobolani şi acetone.

Unitatea de primiri Urgenţă a înregistrat o alarmantă creştere a fenomenului. Iniţial medicii nici nu ştiau cu ce se confruntă, deoarece nu ieşea nimic la analizele clasice, iar cei intoxicaţi aveau şi alte simptome decât cei cu clasicele spiceuri. „Sunt mult mai multe cazuri acum. Dacă la trecerea lor în ilegalitate aveam 12-14 prezentări pe lună de tineri cu consum de etnobotanice, acum, numai în primele două săptămâni ale lunii ianuarie au avut 44 de cazuri. Iniţial, nu ştiam de ce ne lovim. Sunt mult mai agresive şi cred că sunt un tip nou de etnobotanice. Unii vin în stare atât de gravă, că nici nu putem vorbi cu ei. Este vorba de tineri. Evoluţia lor, sub influenţa acestui tip de etnobotanice, este mult mai dificilă. Real le pune viaţa în pericol. Dacă înainte substanţele le afectau inima şi sistemul respirator, acum sunt şi afectări neurologice, au crize, sunt mult, mult mai grave manifestările”, a precizat dr. Angel Trifan (foto 4), medic şef UPU SMURD Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Primul semnal de alarmă a fost tras de către Centrul Antidrog din Galaţi. Reprezentanţii acestuia au arătat că în ultima vreme se confruntă cu tot felul de sesizări de la părinţi privind consumul de substanţe psihoactive de tip spice. Ieri, chiar un elev de liceu a ajuns la spital din cauza asta, fiind luat cu ambulanţă. „Nu apar la analize, deoarece reţeta acestor spiceuri se modifică mereu, e un fel de perpetuum mobile... Este vorba de amestecuri din îngrăşământ pentru plante care provin de la firme din China şi America. Acolo ar fi firmele mamă. Pentru ca acestea să nu aibă probleme la controlul vamal, au laboratoare în Europa şi astfel, apoi, prin internet, se poate comanda respectivul îngrăşământ şi la noi. Firmele de curierat le aduc. Se amestecă acest îngrăşământ, pe care scrie că nu este pentru uz uman, cu otravă de şoareci, acetonă şi ceai de mentă, nalbă mare sau mici, ceaiuri luate de la plafar. Otrava de şoareci şi acetona leagă îngrăşământul de ceaiuri, se macerează o săptămână şi apoi se vinde direct în pliculeţe care costă 10 lei. Dacă se greşeste concentraţia de otravă, aşa cum s-a întâmplat sâmbătă la Galaţi, atunci cazul e foarte grav. Nu ştim dacă acel tânăr va supravieţui. Noi facem eforturi ca prin prevenţie să stăvilim situaţia. Aceste substanţe sunt trecute în lista drogurilor de mare risc”, a precizat Angela Ene (foto 5), directorul Centrului Antidrog Galaţi.

O mamă al cărei fiu suferă de pe urma acestor noi droguri spune că fenomenul este mult mai extins. Ea a apelat la ajutorul celor de la Centrul Antidrog Galaţi, dar multe alte mame nu o fac, de ruşine, şi se mulţumesc cu tratamentul din spital. „Nu mai comunica, nu îmi mai spunea mamă, îl durea mereu capul, se culca îmbrăcat. Nu ştiu de câtă vreme consumă, dar este înfiorător totul. La şcoală, în anturaj, i s-au dat etnobotanice din astea. Le dau pe datorie cei care le vând, iar apoi copiii noştri sunt obligaţi să le vândă altor colegi, la şcoală, prin parcuri, ca să scoată banii. Cred că şi al meu a făcut la fel. Sunt mama unui copil de 18 ani, elev, care nici la şcolă nu mai poate merge. Ştiu cazuri concrete de părinţi care nu au mai lăsat copiii la şcoală, ca să îi scape de ierburile astea. Dar asta nu e o soluţie. La ţară este chiar mai rău. Vin de la spital, unde sunt zeci de mame în situaţia mea, dar nu vor de ruşine şi frică să vorbească, este crunt”, spunea una dintre mamele care are copilul îmbolnăvit de aceste amestecuri de plante şi substanţe psihoactive ilegale.

Medicii psihiatri se luptă şi ei cu acest fenomen. „Ajung la noi multe astfel de cazuri. Numai în 24 de ore am avut şapte intoxicaţii cu etnobotanice. Ajung în camera de gardă într-o stare deplorabilă, fără control asupra propriei persoane, iar uneori fără a-şi putea ţine propriul echilibru. Sunt afectaţi fizic şi psihic. Sunt extrem de agitaţi şi au comportament neadecvat. Aceste substanţe nu apar la analize, testele toxicologice sunt negative. Sunt tineri de 15, 16 până la 20 de ani. Starea lor este proastă. După ce îi tratăm, cam într-o săptămână, pot fi consideraţi curaţi. Dar consumul cronic reapare şi sunt pacienţi care spun că iau de ani, iar afectarea cerebrală este semnificativă”, a precizat dr. Oana Hănuţ, medic psihiatru, Spitalul Psihiatrie Galaţi.

Majoritatea consumatorilor de acest fel renunţă la şcoală, sunt separaţi de familie, unii au părăsit domiciliul, iar părinţii aproape nu mai au control asupra lor.

Lasă un comentariu