Galaţi: Află ce gălăţean l-a ajutat pe Klaus Iohannis să ajungă preşedinte!

Versiune tiparSend by emailPDF version

În urma alegerilor prezidenţiale, au apărut tot felul de analize despre motivele care au condus la câştigarea mandatului de şef al statului de către Klaus Iohannis. Printre subiectele abordate a fost, desigur, şi cel al staff-ului de campanie al fiecărui candidat, cel al modalităţilor de comunicare a mesajelor electorale şi, evident, cel al oamenilor care au stat în spatele acestor mesaje. Printre cei care au contribuit la succesul lui Klaus Iohannis s-a aflat şi un gălăţean. Este vorba despre celebrul artist plastic și;i caricaturist Viorel Baciu.

Povestea mâinii stângi care o spune pe cea a Dreptei

„România lucrului bine făcut începe cu tine” este un clip electoral, cu o lungime de 4 minute şi 15 secunde, în care Klaus Iohannis îşi prezintă programul electoral într-o manieră accesibilă tuturor. Clipul poate fi vizualizat pe youtube, accesând adresa  https://www.youtube.com/watch?v=vLAMrGafhGY.

În clip este vorba despre un  mesaj electoral rostit de Klaus Iohannis, în timp ce spectatorul urmăreşte o hartă a României pe care o mână desenează ceea ce se rosteşte în mesajul electoral. Totul este clar şi simplu, astfel încât mesajul să fie înţeles de toată lumea, până şi de cei care nu doresc sau nu pot să audă mesajul vocal. Şi, pe măsură ce mesajul vocal continuă, pe harta României apar alte şi alte imagini – cu spitalul, pe care ni-l dorim la standarde europene, cu ghişeul funcţionarului public – pe care ni-l dorim transparent (serviciul!)  şi amabil (funcţionarul), cu şomerul cu traista-n băţ pe care ne dorim să nu-l mai vedem plecând din ţară, ci găsindu-şi un loc de muncă aici, în timp ce eradicarea hoţiei este reprezentată prin imaginea tăiată cu un X roşu a unui pungaş care are alături un sac de bani.

Interesant este că tot desenul – de fapt, povestea politică a unui preşedinte de Dreapta - este realizat de o mână stângă, un mesaj subtil care ar putea indica inclusiv faptul că preşedintele de Dreapta are acelaşi program şi pentru cei de Stânga, adică ceea ce Iohannis a şi promis de mai multe ori – aceea că va fi preşedintele tuturor românilor, nu doar a celor de Dreapta.

Viorel Baciu este ambidextru, adică are talentul de a desena la fel de bine şi cu mâna dreaptă şi cu cea stângă. Acesta a fost şi unul din motivele pentru care i s-a propus să se implice în acest proiect. “Dacă priviţi clipul, la început, o mână dreaptă scrie România Normală, după care povestea o spune mâna stângă. În spatele fiecărei vorbe a lui Klaus Iohannis se află un desen de-al meu, făcut de mine. Nu a fost uşor şi am avut chiar emoţii, cu atât mai mult cu cât eu lucrez singur şi acolo era o întreagă echipă. Dar a ieşit bine până la urmă”, spune Viorel Baciu. Spune că după ce i s-a trimis textul pe mail, s-a gândit zile întregi la cum şi ce anume să deseneze: “este o poveste de toamnă a unui nou început, a unei noi generaţii. Povestea asta, când o desenezi, realizezi că nu ataci pe nimeni, că, de fapt, este despre ceea ce va decurge dintr-o Românie normală. Mi s-a părut extrem de interesantă şi de aceea m-am implicat. În spatele noţiunii de România lucrului bine făcut este, de fapt, meritocraţia”. Deşi nu l-a cunoscut personal pe preşedintele României – căci partea de desen nu a implicat şi prezenţa preşedintelui acolo, Klaus Iohannis venind ulterior să înregistreze textul – Viorel Baciu îl vede pe şeful statului ca pe … “un Moş Crăciun care aduce daruri României. Daruri îndelung aşteptate şi meritate!”.

Lasă un comentariu