Galaţi: Află AICI unde sunt şcolile neautorizate. În municipiul Tecuci, trei grădiniţe au toaleta în curte!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Primarilor localităţilor în care există unităţi şcolare fără autorizaţie de funcţionare, li se va solicita, de către Prefectura Galaţi, o situaţie cu valoarea estimativă a lucrărilor necesare autorizării respectivelor şcoli, a stabilit, miercuri, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Decizia a fost luată după prezentarea de către şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Mioara Enache, a situaţiei autorizării unităţilor şcolare din judeţ. Potrivit acesteia, în prezent, 100 de unităţi şcolare (din care 34 sunt unităţi şcolare cu personalitate juridică şi alte 66 sunt unităţi arondate celor cu personalitate juridică) nu au autorizaţie de funcţionare, din care 25 vor primi în curând autorizaţie (căci au remediat anumite probleme şi au cerut avizarea), dar alte 75 de şcoli vor rămâne, totuşi, fără această autorizaţie. La acestea se mai adaugă alte 16 structuri parţial autorizate, fiind vorba de componente ale unităţilor şcolare, precum săli de sport, spălătorii, ateliere sau internate. Din cele 100 de unităţi şcolare neautorizate, opt sunt în municipiul Galaţi, 9 la Tecuci şi una la Târgu Bujor, iar restul de 82, în mediul rural. În mediul urban, sunt neautorizate sanitar unităţile şcolare aflate la parter de blocuri (cazul grădiniţelor), cele care prezintă infiltraţii pluviale, dar şi cele care au circuite sau spaţii necorespunzătoare (cazul internatelor, cu spălătorii, cantine etc).

În municipiul Tecuci, trei grădiniţe au toaletele în curte!

În mediul rural, motivele neautorizării şcolilor sunt lipsa apei potabile curente (cauzată de lipsa reţelei publice centralizate de apă potabilă din localitate) sau lipsa avizului DSP pentru apa potabilă, cazuri care se regăsesc în următoarele 18 localităţi: Bălăbăneşti, Bereşti Meria, Buciumeni, Cavadineşti, Drăguşeni, Fârţăneşti, Fundeni, Ghidigeni, Gohor, Iveşti, Jorăşti, Matca, Nicoreşti, Pechea, Poiana, Priponeşti, Smulţi şi Vârlezi. Mai sunt şcoli care funcţionează în clădiri improprii (Grădiniţa 1 sat Ghingheşti - Drăguşeni, grădiniţa Stoicani - Folteşti, grădiniţe din Iveşti şi Jorăşti, şcoala gimnazială Nicoreşti, un corp al Liceului Tehnologic "Costache Conachi" - Pechea, două grădiniţe din Şendreni şi Grădiniţa "Neghiniţă" din Tecuci) sau în clădiri aflate în lucru (Grădiniţa nr. 1 Drăguşeni).

Alte motive pentru lipsa autorizaţiei este lipsa toaletelor cu apă potabilă, existenţa grupurilor sanitare în curtea şcolii (situaţii provocate de lipsa sistemului de canalizare din localitate) sau un număr insuficient de cabine de toaletă, situaţii care se regăsesc în şcolile din următoarele 8 localităţi: Cudalbi, Drăgăneşti, Fundeni, Iveşti, Matca, Nămoloasa, Pechea şi Smârdan. Un caz aparte - de toată jena chiar! - este cel din municipiul Tecuci unde, potrivit situaţiei ISJ şi DSP Galaţi, există nu mai puţin de trei grădiniţe (nr. 1 , nr. 13 şi "Alegreto") care au ... grupurile sanitare în curte, preşcolarii fiind nevoiţi să iasă afară, în ploaie sau ger, pentru a merge la toaletă! O altă situaţie gravă cu care se confruntă preşcolarii din Tecuci este... lipsa luminii naturale. Astfel, una din clasele Grădiniţei nr. 6 din Tecuci nu are lumină naturală!

Cât priveşte unităţile sanitare neautorizate din municipiul Galaţi, cele mai multe sunt grădiniţe aflate la parterul blocurilor (cinci grădiniţe, respectiv, nr. 3, nr. 10, nr. 22, nr. 34 şi nr. 64), altele sunt şcoli cu infiltraţii  pluviale (Colegiul Tehnic Traian Vuia şi Liceul Tehnologic de Marină), iar altele sunt şcoli cu clădiri improprii - cum este cazul sălii de sport de la Şcoala Gimnazială "Ludovic Cosma" sau cum e cazul Palatului Copiilor - sau lipsa circuitelor, aşa cum este cazul spălătoriilor de la Liceul cu Program Sportiv sau a Colegiului de Industrie Alimentară "Elena Doamna".

În total, la nivelul judeţului Galaţi există 432 de unităţi şcolare (140 - în mediul urban, 292 - în mediul rural), din care 169 au personalitate juridică iar 263 sunt arondate acestora.

Lasă un comentariu