Galaţi: 4,56% dintre gălăţencele testate gratuit pentru cancer de col uterin, suspectate că sunt bolnave

Versiune tiparSend by emailPDF version

Din august 2012, de când a început programul naţional de testare gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin, şi până la sfârşitul lunii iunie 2016, în judeţul Galaţi au fost testate gratuit 12.782 de femei. Adresabilitatea este foarte mică în situaţia în care la începutul campaniei erau în judeţul Galaţi circa 200.000 de femei care puteau să se testeze gratuit.

„Din cele peste 12.000 de persoane testate, un număr de 583 de femei au fost depistate pozitiv şi retrimise către cabinetele de oncologie pentru investigaţii suplimentare care infirmă sau nu suspiciunea de boală. Acest program mai este activ încă un an, aşa că îndemnăm gălăţencele care sunt eligibile, ne referim la cele care au între 25 şi 64 de ani, să se testeze gratuit“, a precizat Liliana Iordăchescu, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Cancerul de col uterin face în România aproape cele mai multe victime din Europa. Testarea constă în efectuarea unui test Papanicolau. Acesta se poate face gratuit de către femeia eligibilă a beneficia de campanie pe baza unei trimiteri de la medicul de familie. Din păcate, dacă la începutul campaniei aveam trei centre medicale unde se efectuau gratuit aceste teste, din anul 2016 testarea se poate face doar în cadrul Maternităţii Buna Vestire.

Lasă un comentariu