Galaţi: “Scăldatul interzis, pericol de înec”. Pompierii avertizează

Versiune tiparSend by emailPDF version

Pompierii gălăţeani reamintesc populaţiei că, din păcate, sezonul cald aduce după sine creşterea pericolului de înec. Cei care vor să scape de căldura din case şi aleg să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, lacurilor, canalelor sau pe malul Dunării, riscă să se înece. Asta deoarece, în judeţul Galaţi, o parte din aceste zone sunt neamenajate, creşte pericolul de înec. Tocmai de aceea, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galați reamintesc populaţiei o serie de reguli şi măsuri ce trebuiesc respectate în scopul prevenirii acestor tragedii. Sunt sfaturi pentru populaţie, dar, în egală măsură, directive pentru autorităţile locale.

“Deţinătorii de acumulări, lacuri şi balastiere, precum şi consiliile locale care au pe raza teritorială cursuri de apă, au obligaţia să identifice zonele periculoase pentru scăldat sau înot şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea “Scăldatul interzis, pericol de înec”. Amplasarea panourilor se va face în locuri vizibile, iar inscripţionarea va fi obligatoriu în limba română, fără a fi exclusă şi prezentarea în alte limbi. Consiliile locale, prin serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, vor desfăşura o serie de campanii de conştientizare a cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate, prin afişarea la primării, şcoli, biserici, pieţe, staţii pentru transportul în comun, a unor materiale preventive în care să fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la interzicerea scăldatului/înotului în locuri periculoase, precum şi nominalizarea acestor zone. De asemenea, pe timpul sezonului estival, se vor intensifica controalele privind respectarea regulilor de prevenire şi interzicere a scăldatului în locuri periculoase. În ceea ce priveşte cetățenii, aceştia vor frecventa doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat. Vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta. Trebuie evitat scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Nu încercați acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii, nu vă aventurați în apă în stare de ebrietate. În cazul pericolului de înec, nu trebuie să vă panicaţi, păstraţi-vă calmul, respiraţi adânc, odihniţi-vă puţin, apoi înotaţi spre mal“, a precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.

Părinţii sunt sfătuiți să nu își lase copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub controlul parental sau al altor persoane mature.

Lasă un comentariu