Galaţi: “Mascaţii” de la Poliţia Locală păzesc mâna muzei lui Eminescu!

Versiune tiparSend by emailPDF version

În această dimineaţă, cu doar câteva minute înainte de începerea programului manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a Culturii, în Parcul Eminescu au putut fi văzuţi şase-şapte poliţişti locali. În timp ce unii din aceştia erau parte a patrulelor cu care gălăţenii sunt obişnuiţi să le întâlnească pe stradă, alţii erau echipaţi special – în salopete negre, cu bocanci, apărători la mâini şi la picioare etc -  făcând parte din departamentul de intervenţii. În parcarea din zonă se aflau şi două autovehicule ale Poliţiei Locale – atât autoturismul Logan, cu care se efectuează patrulele, cât şi un microbuz cu însemnele Poliţiei Locale.

Prezenţa “mascaţilor” Poliţiei Locale – cum se obişnuieşte să fie denumiţi, generic – în Parcul Eminescu a fost sesizată de toţi cei de faţă. Numai că de data aceasta, în Parcul Eminescu nu era nici un cetăţean care să aibe nevoie de ajutor, nici vreun beţiv care să ameninţe compromiterea momentului solemn al evocării Poetului Nepereche, nu! Nici măcar câinii vagabonzi – obişnuiţii parcului – nu se aflau în zonă, aşa că prezenţa poliţiştilor locali nu poate fi explicată decât prin faptul că aceştia au primit misiune de la şeful lor, Mihai Manoliu, să păzească 24 de ore din 24 mâna muzei lui Eminescu. O misiune extrem de importantă care, dacă ar eşua, ar aduce, probabil, un val de ironii la adresa Poliţiei Locale care nu a reuşit în ultimii zeci de ani să prindă vreodată şi să amendeze vandalul sau vandalii care distrug mâna muzei din complexul statuar “Eminescu şi muza” al lui Frederik Storck. Spunem că nu au reuşit să prindă hoţul, pentru că dacă ar fi făcut-o ar fi anunţat această mare realizare care le-ar fi spălat ruşinea de a fi furată, an de an, mâna muzei, în ciuda inclusiv a camerelor de luat vederi instalatate în parc.

Cum în ultimii zeci de ani, mâna muzei lui Eminescu a fost mereu furată de persoane necunoscute, de fiecare dată, înainte de 15 ianuarie, Primăria Galaţi se îngrijeşte să înlocuiască piesa furată cu o replică nouă. Cum şi replica a fost, anii din urmă, furată, în ultimii doi ani, de când s-a schimbat şi primarul, Primăria a decis ca mâna muzei să fie montată doar de 15 ianuarie, iar la câteva zile după manifestare, piesa este luată tot de reprezentanţii Primăriei şi dusă într-un depozit, unde stă în siguranţă, până anul viitor. Aşadar, până când mâna muzei va fi dusă în siguranţă, în depozitul Primăriei, statuia din parc este păzită de un număr impresionant de poliţişti locali – o situaţie penibilă pentru Noul Galaţi, un oraş cu pretenţii europene.

Lasă un comentariu