Galaţi: Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu” din Schela, în mare sărbătoare

Versiune tiparSend by emailPDF version

Pe 1 noiembrie 2014, Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu” din Schela va marca 191 ani de la naşterea celui care dă numele unităţii de învăţământ.

Va fi o sărbătoare a şcolii, în care dascălii de astăzi se vor revedea cu cei care au profesat de-a lungul vremii la Schela, dedicându-şi viaţa pentru educarea copiilor din comunitate. Copiii care învaţă la şcoală vor prezenta un program artistic special cu această ocazie. Lascăr Catargiu s-a născut la Iaşi, pe 1 noiembrie 1823 şi a fost un important om politic al României, el fiind de patru ori prim-ministru al ţării. A murit la Bucureşti, pe 30 martie 1899.

Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu” din Schela s-a înfiinţat în anul 1902. De Lascăr Catargiu este legată şi istoria comunei, care a purtat numele politicianului român încă din anul 1896, când aşezarea a fost înregistrată în documentele vremii ca sat şi a primit numele de „Lascăr Catargiu”. În 1964, comuna a primit denumirea actuală: Schela, deoarece regimul comunist al vremii a considerat că Lascăr Catargiu era un reprezentant al burghezilor.

„Educaţia are un rol important în viaţa unei comunităţi, iar evenimentul de pe 1 noiembrie va fi ca un omagiu adus celor care au contribuit la dezvoltarea învăţământului în comuna Schela. Vreau să mulţumesc tuturor dascălilor din Schela şi Negrea, care au pus suflet în munca lor în toţi aceşti ani”, a declarat Maricel Petrea, primarul comunei Schela.

La această sărbătoare va fi prezent şi d-l Năstase Eugen, fost profesor şi director coordonator la Schela, dar şi fost primar al comunei. El va prezenta în premieră o parte din monografia comunei Schela, lucrare proprie pe care o va lansa în curând.

Lasă un comentariu