Galaţi: În 2016 poliţiştii locali au dat cele mai multe amenzi pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice

Versiune tiparSend by emailPDF version

Pe perioada anului 2016 polițiștii locali au acționat pe raza de competență, atât în patrule proprii, cât și în patrule mixte, cu agenții de poliție din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Galați, Secția Regională de Transporturi Galați – Biroul Transporturi Navale și Biroul de Transporturi Feroviare. De asemenea, în baza parteneriatelor existente, polițiștii locali au executat misiuni specifice de patrulare în zona de competență alături de agenții de poliție. În comunicatul de presă al Poliţiei Locale Galaţi se arată că şi în anul care a trecut activitatea Poliţiei Locale Galaţi s-a desfăşurat în interesul comunităţii locale, pentru asigurarea unui climat de ordine şi securitate publică în rândul populaţiei, în vederea respectării normelor legale privind desfăşurarea comerţului stradal, disciplinei în domeniul autorizării lucrărilor în construcţii și de protecţie a mediului, precum şi asigurarea fluenţei circulaţiei pe drumurile publice de pe raza teritorială de competenţă.

La capitolul Ordine Publică, pe parcursul anului 2016, polițiștii celor 5 Secții de Poliție Locală, au aplicat 6.594 sancțiuni contravenționale, valoarea acestora fiind în sumă de peste 700.000 lei. Totodată, pentru perioada analizată, polițiștii locali de la ordine publică, au depistat un număr de 194 fapte cu caracter penal. Aici ponderea fiind la furturi, legea 143/2000 (etnobotanice), portul sau folosirea fără drept a obiectelor periculoase, etc.

Datele statistice arată că, în 2016 cele mai multe sancțiuni contravenționale, au fost aplicate în baza legii 61/1991 - (2.953 sancțiuni). Tot anul trecut oamenii legii au dat amenzi având la bază hotărârilor de Consiliu Local -79/2002 - (2.451 sancțiuni); 307/2006 – (799 sancțiuni), etc. Tot în 2016, polițiștii celor 5 Secții de Poliție Locală au depistat și predat un număr de 12 persoane suspecte, și au organizat 156 de acțiuni de menținere a ordinii publice și alte acțiuni cu caracter preventiv.

Așadar, polițiștii locali de la ordine publică au aplicat sancțiuni contravenționale tulburarea ordinii şi liniştii publice, consum de băuturi alcoolice în alte locuri decât cele special amenajate, dar și pentru murdărirea domeniului public, distrugerea spaţiilor verzi, distrugerea/degradarea mobilierului urban, încălcarea normelor legale privind staţionarea voluntară a autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, respectiv mai mult de 9 locuri pe scaune, etc.

Referitor la activitatea Serviciului de Siguranță Rutieră, în anul 2016, polițiștii locali care își derulează activitatea în acest segment au constatat şi aplicat un număr de 2.818 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de peste 560.000 lei. Oamenii legii au constatat în flagrant 19 fapte cu caracter penal, dintre acestea 11 fac referire la depistarea în trafic a conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice, care conduceau fără permis sau cu permisul suspendat.

Ponderea contravenţiilor constatate şi aplicate de polițiștii din cadrul Serviciului de Siguranță Rutieră, pe perioada anului 2016, o reprezintă cele la regimul circulaţiei pe drumurile publice, respectiv OUG nr. 195/2002 (2.716 sancțiuni),  Legea nr. 61/1991 (50 sancțiuni) și HCL nr. 425/2009 (28 sancțiuni).

Efectivele Serviciului de Siguranță Rutieră și-au adus o contribuție însemnată la menținerea fluenței traficului rutier în municipiul Galați, precum și a unui climat corespunzător de ordine și liniște publică.

În cursul anului 2016, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale şi Evidenţa Persoanelor au organizat un număr de 67 acțiuni, și au constatat 18 fapte cu caracter penal. La capitolul sancțiuni contravenționale, au fost aplicate un număr de 1.062, în sumă de 163.650 lei. În unele cazuri s-a luat măsura complementară de confiscare a mărfurilor, valoarea estimată a acestora fiind 14.053 lei. Tot în 2016 a fost suspendată activitatea la un număr de 56 societăți comerciale.

Totodată, au fost confiscate de pe raza municipiului Galaţi, 240 kg peşte, 22 kg carne, 306 litri băuturi alcoolice, de la diferite persoane care efectuau acte de comerţ în alte locuri decât cele special amenajate şi fără a deţine documente care să justifice provenienţa, calitatea si termenul de valabilitate al acestora.

Și în 2017 polițiștii locali din cadrul acestui serviciu, au în atenție, eradicarea comerţului ilicit și identificarea comercianţilor care vând marfă fără acte de provenienţă. Angajații Poliției Locale urmăresc totodată, cum se desfăşoară comerţul stradal, accent punându-se pe aleile de acces în pieţele agroalimentare, comercianţii fiind îndrumaţi să-şi vândă produsele în cadrul pieţelor.

La Serviciului Protecţia Mediului, Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal, în anul 2016, au fost primite spre rezolvare un număr total de 794 sesizări dintre care 706 sesizări scrise primite pe adresa Poliţiei Locale Galaţi şi 88 sesizări telefonice, primite prin dispeceratul instituţiei. Petițiile au fost soluţionate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, răspunzându-se cetățenilor în termenul prevăzut de OG nr. 27/2002 – privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.

În domeniul disciplinei în construcții şi afişajul stradal au fost întocmite un număr de 215 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în baza cărora au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 310.700 lei, fiind dispuse totodată şi măsuri complementare în conformitate cu prevederile art. 28, alin. (1) din Legea 50/1991 – privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

În 15 cazuri au fost sesizate organele de cercetare penală pentru lucrări de construcţii care se executau, fără autorizaţie de construire la imobile aflate în zone de protecţie a monumentelor istorice, fapte care, în conformitate cu prevederile art. 24 din  Legea 50/1991, constituie infracţiuni.

În domeniul protecției mediului au fost întocmite, în conformitate cu prevederile HCL 79 / 2002;  HCL 307/2006; legea 54/2012 și legea nr. 61/1991, un număr de 111 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor fiind aplicate amenzi în valoare de 21.510 lei. Au fost efectuate verificări și aplicate sancțiuni pentru: autoturisme parcate ilegal pe spațiul verde, lipsa contractelor încheiate cu operatorul local de salubritate, nerespectarea normelor de conviețuire prin creșterea și deținerea ilegală de animale și păsări în locuințe sau în zone interzise, lipsa carnetelor de sănătate pentru animalele de companie, depozitarea materialelor de construcții pe domeniul public, organizarea activităților de picnic în alte locuri decât cele neautorizate, etc.

În 2016, polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenție Rapidă și Control Acces, au acordat un număr de 262 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 60.000 lei.  De asemenea, pentru perioada analizată, pe linia constatării faptelor cu caracter penal s-au înregistrat 80 prinderi în flagrant din care: 11 infracțiuni de furt, patru infracțiuni OUG 195/2002, 51 infracțiuni - legea 143/2001, două infracțiuni de distrugere, o infracțiune de tâlhărie, o infracțiune braconaj, două infracțiuni de deținere arme albe și șapte depistări.

Polițiștii locali din cadrul acestei structuri operative, au organizat 61 de acțiuni specifice, activități de menținere a ordinii publice și intervenții cu grad ridicat de risc.

Pe durata anului 2016, lucrătorii Serviciului Intervenție Rapidă și Control Acces au intervenit în soluționarea de reclamații din partea unor asociații de proprietari, plângeri și petiții ale cetățenilor, internarea de persoane bolnave psihic, internarea persoanelor fără adăpost, acordarea de sprijin polițiștilor locali din cadrul celorlalte servicii și stingerea unor conflicte cu pericol social sporit.

La Dispeceratul Poliției Locale, pe perioada anului 2016 s-au primit un număr de 2.389 sesizări telefonice, dintre care 395 de la agenţii din teren, restul de 2.494 fiind făcute de către cetăţeni. Dintre acestea 80 au fost soluţionate, diferenţa sesizărilor neconfirmându-se.

În perioada la care facem referire au fost efectuate 13.421 de verificări în baza de date, dintre care 11.175 cu privire la stabilirea identităţii persoanelor, iar 2.246 pentru identificare proprietarilor de autovehicule.

Lasă un comentariu