Brăila: Peste 1.000 de tineri artişti lirici chinezi vor să participe la Concursul Darclée 2017

Versiune tiparSend by emailPDF version

Peste 1.000 de tineri artişti lirici chinezi şi-au exprimat dorinţa de a participa la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila de anul acesta, după ce soprana Mariana Nicolesco a oferit la Universitatea din Shenzhen cursuri de Măiestrie Artistică Master Classes. 

„Un eveniment fără precedent în istoria muzicală a Chinei a avut loc de-a lungul săptămânii trecute: cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes Mariana Nicolesco au reunit la Universitatea din Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, cele mai proeminente talente din Conservatoarele şi Universităţile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum şi profesori şi maeştri de canto din întreaga ţară”, se arată într-un comunicat de presă remis de Mariana Nicolesco. 

Soprana a lucrat, zilnic, ore în şir cu tinerii artişti lirici chinezi, în timp ce zeci de studenţi, masteranzi şi doctoranzi asistau şi filmau totul cu tabletele sau telefoanele mobile, apoi “trimiteau filmele colegilor din cele patru orizonturi ale Chinei”.

“Rezultatul uluitor a fost acela că peste 1.000 de tineri artişti chinezi şi-au exprimat dorinţa de a veni, în acest an, la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila, creat şi prezidat de Mariana Nicolesco şi considerat drept unul dintre cele mai importante din lume. Nelipsită de la cursurile Master Classes Mariana Nicolesco, mereu în rândul întâi şi încântată de cele ce vedea pe scenă, principala figură naţională în repertoriul universal de operă, venerată de întreaga Chină, era Doamna Guo Shuzhen, venită anume de la Beijing, care va împlini zilele acestea venerabila vârstă de 90 de ani, şi care a format generaţie după generaţie de artişti lirici chinezi. « Ceea ce a reuşit Mariana aici în numai câteva zile ţine de domeniul miracolului», a declarat celebra artistă”, se mai arată în comunicat.

Prezent la Cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes de la Universitatea din Shenzhen, istoricul de artă dr. Radu Varia a susţinut o conferinţă despre Constantin Brâncuşi, “prima consacrată vreodată în această ţară sculptorului român, prezentat ca piatră de hotar în istoria artei”.

“Am trăit momente unice, de mare bucurie. Cred că muzica de operă are un viitor important în China şi sunt fericită văzând că se adevereşte şi acum credoul meu, conform căruia nimic nu-i apropie pe oameni mai mult decât cântul”, a declarat soprana Mariana Nicolesco în finalul cursurilor de Măiestrie Artistică Master Classes de la Universitatea din Shenzhen.

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto "Hariclea Darclee" şi Cursurile de Măiestrie Artistică "Master Classes" iniţiate de soprana Mariana Nicolesco au obţinut, în 2014, înaltul patronaj al UNESCO.

În 2016, s-au împlinit 21 de ani de la crearea Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclee" şi a Cursurilor de Măiestrie Artistică, la care au participat, până în prezent, peste 2.500 de tineri artişti din 50 de ţări de pe cinci continente.

Lasă un comentariu