Brăila: Malul digului de la Corbu Vechi, consolidat în regim de urgenţă

Versiune tiparSend by emailPDF version

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, convocat astăzi în şedinţă extraordinară de prefectul judeţului, Mădălina Cochino, a aprobat intervenția în regim de urgență, cu lucrări provizorii, pentru stoparea evoluției eroziunii de mal drept pe râul Siret, în dreptul localității Corbu Vechi, aflată în pericol de a fi inundată.

„Lucrările provizorii constau în executarea a cinci epiuri (dig de piatră sau de nuiele, construit transversal, cu un capăt încastrat în mal) din geocontainere umplute cu material local, precum şi a unei berme (banchetă lată de circa 1 m, amenajată pe taluzurile mai înalte pentru a le mări stabilitatea) din geotextil, pe o lungime de 100 m în zona epiurilor. Lucrările vor fi executate în momentul în care cotele şi debitele râului Siret vor permite acest lucru”, potrivit unui comunicat remis de Prefectura Brăila.

Decizia efectuării de lucrări provizorii a fost aprobată „cu condiția” ca demersurile pentru promovarea investiției proiectului complex „Lucrări de consolidare mal drept râu Siret în zona km 532-533 aval de localitatea Corbu Vechi şi supraînălțare tronsoane dig Nămoloasa Măxineni km 26+400-26+600; 28+300-28+700 şi dig centură Corbu Vechi km 0+000-0+250 din județul Brăila” să continue. La şedinţă au participat directorul Departamentului Situaţii de Urgenţă din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Ionel Sorin Rîndaşu-Beuran, şi directorul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa, Adriana Petcu.

Digul de apărare împotriva inundaţiilor din zona localităţii brăilene Corbu Vechi, aflată pe malul Siretului, este monitorizat în permanenţă, iar reprezentanţii Direcţiei Apelor Române solicită de câţiva ani implementarea unei soluţii pentru consolidarea malului erodat din zonă. Reprezentanţii Direcţiei Apelor Române Buzău au solicitat întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila la sediul Prefecturii Brăila, în vederea aprobării implementării unei soluţii, în valoare de un milion de euro, pentru consolidarea pe termen mediu a malului erodat din zona satului Corbu Vechi. Necesitatea consolidării malului din această zonă vine după Codul Portocaliu de la sfârşitul săptămânii trecute, când se punea problema unei viituri pe Siret, care ar fi putut rupe digul ce apără localitatea brăileană Corbu Vechi.

Lasă un comentariu