Brăila: Lista cu 3.000 tineri care vor primi terenuri gratuite, aprobată de CLM

Versiune tiparSend by emailPDF version

Aproximativ 3.000 de cereri au fost depuse în baza Legii 15/2003 privind acordarea de terenuri gratuite pentru tineri, lista beneficiarilor fiind aprobată marţi, în Consiliul Local Brăila.

Potrivit viceprimarului Alexandru Dănăila, este pentru prima dată în ultimii 12 ani, când atribuirea se face în mod transparent, toate documentele fiind arhivate în format electronic, astfel încât să nu existe suspiciuni.

"S-a finalizat inventarierea tuturor dosarelor, lucru care nu s-a făcut niciodată din 2003 încoace, când au început, practic, să fie primite aceste cereri de către Primărie. Astăzi am ajuns la cea mai clară situaţie, fără niciun fel de ambiguităţi în ceea ce priveşte aceste liste, care au fost verificate şi răsverificate. Acum mergem în CL cu procedura cea mai transparentă pe care noi am putut s-o concepem pentru atribuirea acestor terenuri. Atribuirea terenurilor se va face în şedinţă publică, de faţă cu toţi cei care au dreptul să primească terenuri şi cu orice alte persoane care doresc să asiste, pe 13 noiembrie, la ora 9:00, în Sala Mare a Prefecturii", a declarat Dănăilă.

Lista cu beneficiarii de terenuri aprobată de CLM cuprinde 2.991 de cereri, după ce consilierii locali municipali au respins 217 solicitări.

Viceprimarul Dănăilă a precizat că între municipalitate şi tinerii care vor primi loturile de casă, va fi încheiat un contract de comodat, astfel încât, timp de zece ani, construcţiile să nu poată fi înstrăinate, iar beneficiarii să primească gratuit de la Primărie proiectele pentru viitoarele locuinţe. 'Intenţionăm ca împreună cu ei să alegem două-patru proiecte de locuinţe, pe care municipiul să le pună la dispoziţie gratuit, astfel solicitanţii să poată beneficia de toate avizele deja obţinute de la Primărie, iar termenul de obţinere a autorizaţiei de construire să fie unul foarte scurt', a completat Dănăilă.

Primăria Brăila a retras anul trecut dreptul de folosinţă gratuită a loturilor de pământ acordate conform Legii 15/2003 în cazul a 40 de familii, deoarece beneficiarii respectivi nu au demarat lucrările pentru ridicarea construcţiilor prevăzute de lege.

Până în prezent au fost atribuite în total 172 de terenuri, iar 40 dintre aceste hotărâri au fost deja revocate şi vor fi înscrise pe numele altor brăileni, fie cu titlu gratuit, fie cu titlu de concesiune. Alte cinci familii şi-au pierdut calitatea de beneficiari ai Legii 15/2003, deoarece au vândut construcţiile ridicate pe loturile respective de pământ, iar noii proprietari care au preluat terenul în concesiune, vor trebui să plătească o redevenţă anuală la bugetul local.

Legea 15/2003 reglementează atribuirea în folosinţă gratuită a unei suprafeţe de teren de maximum 300 de metri pătraţi tinerilor până în 35 de ani care vor să îşi ridice o locuinţă.

Lasă un comentariu