Brăila: Expoziţie de grafică şi pictură "Veneţia în operele artiştilor brăileni"

Versiune tiparSend by emailPDF version

O expoziţia de grafică şi pictură cu titlul “Veneţia în operele artiştilor români”, care cuprinde lucrări din colecţia Muzeului Brăilei, va fi vernisată luni seată, la Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Muzeul Brăilei “Carol I”, cu susţinerea Consiliului Judeţean Brăila şi a Institutului Cultural Român, expoziţia va fi deschisă în perioada 8 – 29 mai 2017

Expoziţia cuprinde lucrări ale artiştilor Octav Angheluţă (1904–1979), Emilia Dumitrescu (1921–2005) şi Romeo Voinescu (n. 1925), aflate în colecţia Secţiei de Artă a Muzeului Brăilei şi selectate de muzeograful Secţiei de Artă de la Muzeul Brăilei, Alina–Ruxandra Mircea.

În deschiderea expoziţiei, vor susţine alocuţiuni directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, prof. univ. dr. Rudolf Dinu, directorul adjunct al Muzeului Brăilei “Carol I”, conf. univ. dr. Zamfir Bălan, şi muzeograful Secţiei de Artă de la Muzeul Brăilei, Alina–Ruxandra Mircea.

Reunind lucrările «veneţiene» ale celor trei artişti, expoziţia îşi propune să înfăţişeze ecourile Veneţiei în arta românească a secolului al XX-lea. Octav Angheluţă, Emilia Dumitrescu şi Romeo Voinescu s-au numărat printre puţinii artişti români care au avut prilejul de a vizita Italia înainte de «dezgheţul» politic şi cultural din anii 1964–1971. Picturile şi desenele lor, în mare parte aflate astăzi în colecţia Muzeului Brăilei «Carol I», sunt mărturii ale încercării de recuperare a peisajului veneţian şi a motivelor lagunare în arta românească contemporană din anii ‘60 ai secolului trecut”, se arată în prezentarea făcută de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Octav Angheluţă a căutat să înfăţişeze Veneţia din “unghiuri insolite”, reuşind să depăşească reprezentările “clişeizate” şi pitorescul facil. «Peisaj din Veneţia, seara» şi «Piaţa San Marco» sunt sugestive pentru viziunea artistică a pictorului. Focalizându-şi atenţia asupra grupurilor de turişti şi nu, aşa cum ar fi fost de aşteptat, asupra monumentelor care au adus faimă Veneţiei, «Piaţa San Marco» surprinde, “in statu nascendi”, o problemă foarte actuală a oraşului, care deja începea să se facă simţită în preajma anului 1960, anume turismul de masă şi urmările sale asupra spaţiului urban.

Un important rol formator l-a avut, pentru Romeo Voinescu, stagiul de specializare efectuat în 1963 la Academia de Arte Frumoase «Pietro Vannucci» din Perugia, perioadă care i-a prilejuit, printre altele, întâlnirea cu peisajul italian şi, în mod deosebit, cu cel veneţian. Una dintre picturile realizate atunci, reprezentând celebrul palat Ca’ d’Oro, “se numără printre cele mai frumoase omagii aduse vreodată oraşului lagunar de un artist român”.

Emulând tradiţia vedutismului, desenele şi grafica Emiliei Dumitrescu surprind o multitudine de aspecte ale Veneţiei, de la Piaţa de Peşte la Grădinile Bienalei, de la monumentele celebre la micile cafenele care aglomerau trotuarele. Variate din punct de vedere al subiectelor înfăţişate, dar unitare ca expresivitate artistică, desenele şi grafica Emiliei Dumitrescu alcătuiesc o succintă monografie vizuală a Veneţiei anilor ‘60 ai secolului XX.

Organizatorii expoziţiei îşi doresc să contribuie la mai buna cunoaştere a patrimoniului cultural naţional în Italia, a calităţii estetice a artei contemporane româneşti, prezentându-l publicului din celebrul oraş istoric italian, urbe vizitată anual de peste 20 de milioane de turişti din întreaga lume.

Lasă un comentariu