Brăila: Cupa “Sf. Gheorghe “ pentru atelaje. Concurs de căruţe, la Ianca, cu emoţii şi o accidentare

Versiune tiparSend by emailPDF version

Sute de oameni s-au strâns  pe islazul din localitatea brăileană Ianca, unde a avut loc de acum tradiţionala ,,Cupa Sfântului Ghorghe” pentru căruţe. 19 surugii şi-au adus caii şi căruţele, unele modificate pentru curse având şi frâne, şi au mers pe islaz unde s-a amenajat o pistă de 600 de m. Concursul este la a patra ediţie şi este organizat de Primăria oraşului Ianca şi omul de afaceri Cătălin Dogărescu.

,,Acum patru ani, într-o primăvară, i-am invitat pe câmp, am tras o linie de sosire, am amenajat o pistă şi le-am spus oamenilor care se lăudau fiecare că au cai iuţi, că acela care trece linia, câştigă. Acea întrecere s-a transformat în acest concurs”, a spus Cătălin Dogărescu, organizatorul evenimentului.

Premiile sunt în total de 3.800 lei, din care locul 1, 1.000 de lei, locul 2, 700 lei şi aşa mai departe, premiul se reduce, dar cel clasat pe locul 16 primeşte şi el bani. Primii trei vor primi şi cereale pentru hrana cailor. Toţi caii care participă la cursă şi o termină primesc şi un balot de lucernă. Din cele 19 atelaje, primele 16, care scot cel mai bun timp, ajung în semifinale, apoi în finală şi, în funcţie de timpi, se reduce numărul atelajelor până când se confruntă ultimii doi cei mai rapizi. ,,De patru ani, întrecerea a devenit o tradiţie. În urmă cu patru ani, domnul Dogărescu a venit la mine cu această idee şi am fost încântat să îl ajut la organizare. Se adună de la an la an din ce în ce mai mulţi. Pe lângă concurs, am prezentat şi o căruţă de muzeu, căruţă care are 90 de ani şi încă e funcţională”, a spus George Fănel Chiriţă, primarul din Ianca.

Concursul a avut şi un incident, care din fericire nu a fost grav. Un atelaj la care era înhămat armăsarul Siberian, s-a împotmolit într-o groapă ce nu ar fi fost bine acoperită, iar calul a căzut în timp ce surugiul s-a lovit la gât. Din fericire calul nu era rănit, s-a ridicat, dar a fugit încă speriat de eveniment. Până la urmă, Cătălin Dogărescu, organizatorul, l-a calmat şi pe surugiu şi l-a convins să urce în ambulanţa SMURD, care se afla la locul desfăşurării concursului, iar calul a fost prins.

Lasă un comentariu