Apa potabilă şi canalizare în Vădeni! Lucrările vor începe în 2021 şi sunt finanţate din fonduri europene

Versiune tiparSend by emailPDF version

Un proiect cu fonduri europene, în valoare de 240 milioane de euro, accesat de Compania de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea Brăila, va rezolva problema apei potabile în cele peste 30% dintre comunele din judeţ, între care şi Vădeni, localitate aflată între oraşele Brăila şi Galaţi, şi care din 2008 se confruntă cu lipsa apei potabile din cauza chimizării agriculturii, ca urmare a folosirii iresponsabile a pesticidelor în domeniul agricol, motiv pentru care apa din puţurile forate nu mai este potabilă. 

Judeţul Brăila nu are apă potabilă în 13 comune, respectiv Berteştii de Jos, Ciocile, Dudeşti, Galbenu, Frecăţei, Măxineni, Romanu, Salcia Tudor, Stăncuţa, Vădeni (doar localitatea Vădeni), Vişani (localităţile Câineni Băi, Plăşoiu), Ulmu, Zăvoaia şi în oraşul Însurăţei.     

Problemele cu apa potabilă au început în anul 2008, când după ce au fost luate probe la apă s-a constatat că acestea sunt neconforme, iar localităţilor respective li s-a comunicat că apa din puţuri, care vine din pânza freatică, a devenit nepotabilă. 

Având în vedere că problema afecta un număr mare de localităţi, respectiv 30% dintre comune, s-a luat hotărârea încheierii de contracte de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare către CUP Dunărea şi a fost înfiinţată astfel Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Dunărea Brăila, care a avut drept scop atragerea de fonduri europene, fiind vorba despre investiţii foarte mari, pe care nu le puteau susţine primăriile din judeţ. 

Astfel a fost conceput Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Brăila, care a fost câştigat de CUP Dunărea în numele primăriilor din judeţ, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, care are o valoare totală de 240 milioane de euro, fiind a doua mare investiţie cu fonduri europene în Brăila după Podul peste Dunăre.

Primăria Vădeni, potrivit primarului Coman Stanca, este deja pregătită pentru punerea în practică a acestui proiect, în Consiliul Local fiind aprobate luna trecută proiectele de hotărâre privind înfiinţarea canalizării în satul Vădeni şi extinderea apei potabile din satul Baldovineşti, până în satul Vădeni.

"Noi deja în luna februarie am aprobat în Consiliul Local înfiinţarea canalizării în satul Vădeni şi extinderea apei potabile din satul Baldovineşti, până în satul Vădeni. Nu se va umbla la conductele de apă potabilă, pentru că noi le-am schimbat în timp şi sunt valabile, se va monta doar o staţie de pompare a apei la intrare pe strada 1 Decembrie vizavi de troiţă. Eu am încredere în acest proiect, din informaţiile pe care le am în anul 2021 vor începe lucrările efectiv. Deja spaţiile la canalizare sunt delimitate, am delimitat şi spaţiul de ieşire din satul Vădeni spre staţia de epurare a municipiului Brăila. Suntem pregătiţi cu tot ce înseamnă demararea lucrărilor şi am speranţa că totul va fi bine şi se vor rezolva problemele legate de apa potabilă şi canalizare în satul Vădeni", a declarat Coman Stanca.

Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Brăila are drept scop creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei. 

Pentru asigurarea apei potabile în cele 13 comune din judeţul Brăila, CUP Dunărea a prevăzut prin acest proiect furnizarea apei prin intermediul aducţiunilor din staţia de tratare Chiscani, respectiv staţia de tratare Gropeni, având ca sursă de apă brută fluviul Dunărea, valoarea estimată pentru aceste lucrări fiind de 74.322.601 euro.

Reprezentanţii CUP Dunărea susţin că, prin acest proiect, "se va duce apă din sursa de suprafaţă Dunăre până în ultimul sat din judeţul Brăila şi se va termina cu puţurile forate, unde apa nu este bună". 

Graficul lucrărilor prevede ca anul acesta să aibă loc licitaţiile, iar în 2021 să înceapă lucrările, acestea urmând să fie finalizate până în 2022.

Potrivit informaţiilor furnizate de CUP Dunărea, oraşul Însurăţei va beneficia de apă potabilă print-o investiţie finanţată din sursele proprii ale operatorului, nefiind eligibil pentru programul POIM.

UAT-uri care vor beneficia de apă potabilă pe sistemele existente sunt următoarele:
1. Vădeni (doar localitatea Vădeni)
2. Romanu
3. Măxineni
4. Salcia Tudor
5. Galbenu integral
6. Vişani (doar Plăşoiu şi Câineni-Băi)
7. Stăncuţa
8. Berteştii de Jos
9. Zăvoaia
10. Ulmu
11. Ciocile
12. Dudeşti
13. Frecăţei
Valoarea estimată pentru conformare la Directiva 98/83/EC/1998 este de 74.322.601 euro.

De asemenea, localităţile beneficiare de sisteme noi de canalizare sunt următoarele:
1. Lacu Sărat
2. Suţeşti
3. Movila Miresii
4. Cazasu
5. Vădeni
6. Perişoru
7. Plopu
8. Mircea Voda
9. Filipeşti
10. Tichileşti
11. Gropeni
12. Ulmu
13. Zăvoaia
14. Bărăganu
Valoarea estimată pentru conformare la Directiva 91/271/ECC este de 49.907.276 euro. 

Lasă un comentariu