Angajat-model, fără carte de muncă! Consultanță oferită gratuit pentru doar 142 de lei pe lună!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Gălățenii care intră în sediul Centrului de Informare al Primăriei municipiului Galaţi (str. Fraternităţii nr.1) găsesc, la masa din hol, mai multe persoane care completează cererile adresate administrației locale. Printre aceste persoane se află și un bărbat care, deși nu cere nimic de la Primăria Galați, completează, zilnic, zeci de solicitări. Nu în nume personal, ci în numele celor care vin să îi ceară ajutorul. Faceți cunoștință cu Andrei Diaconescu – zis Andruşka – beneficiar, de 7 ani, al legii 416 a venitului minim garantat. Conform legii, pentru banii primiţi, este obligat să presteze ore în folosul comunităţii. Beneficiarii Legii 416 care nu au studii superioare sunt, în general, scoşi la muncă fizică, de regulă, la întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, însă puţinii beneficiari care au studii superioare, ca Andrușka, sunt folosiţi de primărie pentru a oferi consultanţă cetăţenilor care vin cu tot felul de jalbe şi sesizări la Primărie. Andrei Diaconescu are 59 de ani, a absolvit Conservatorul şi a lucrat, pe rând, ca instructor, la Comitetul de Cultură, apoi ca profesor de muzică şi chiar ca instrumentist (oboi) la Teatrul Muzical. Postul s-a restructurat însă, iar la vârsta sa este greu să mai găsească un job, așa că până la pensie, primește venitul minim garantat.

Deși suma primită este extrem de mică – 142 de lei pe lună - , Andrușka vine la Primărie, zilnic, să presteze orele în folosul comunității, cu o precizie de ceas elvețian – zilnic, de luni până vineri, de la 8.30 la 15.00. În acest interval orar, Andrușka oferă gratuit consultanță gălățenilor care vin la Primărie să solicite câte ceva: “Îmi cer ajutorul persoane din toate categoriile sociale şi etniile… Vin la mine de la neştiutori de carte, până la cei cu masterat, că oamenii nu ştiu ce anume cerere trebuie completată, cum trebuie ea completată, ce acte îi mai trebuie la dosar…Unde nici eu nu mă pricep, îi dirijez către ghişeul cutare, serviciul cutare… Cu studii superioare suntem mai mulţi, vreo cinci de toţi, o singură femeie este printre noi. Toţi venim aici şi sprijinim cetăţenii să completeze cererile. Mi-a fost mai greu la început, când nu ştiam toate cererile-tip, dar m-au învăţat cei de la Primărie şi acum ştiu… Citesc mereu, că se modifică legile şi trebuie să ţin pasul, să îi sfătuiesc bine pe oamenii care îmi cer ajutorul. Unii care primesc venit minim garantat vin că au de plată la impozite, şi eu îi sfătuiesc să facă cerere să achite datoriile eşalonat… Alţii, dacă au probleme serioase, îi trimit la Tribunal… În total, am de prestat pe lună 28 de ore în folosul comunităţii şi vin la Primărie de luni până vineri. Am program cu publicul între 8.30-15.00. Vin ca la servici”, spune Andrei Diaconescu, deşi bărbatul nu este angajat al Primăriei.

Bărbatul poate fi găsit, în holul Primăriei, la o masă pe care aşează, “la linie”, capsatorul, clamele de birou, pixurile şi cererile-tip, pe categorii: solicitările pentru acordarea venitului minim garantat, cele pentru “ASF” (alocaţia suplimentară familială), formularele pentru anchete sociale, cele pentru înscrierea în audienţă, cele pentru acordarea unei locuinţe şi câte şi mai câte! “Le ofer oamenilor un pix, să scrie cu el, le capsez foile de la dosar, doar nu o să plece cu ele, să-i zboare pe drum? Primăria le asigură, că sunt consumabile, eu, din 142 de lei de unde să le cumpăr?”.

În ciuda sumei extrem de mici pe care o primeşte lunar, de 142 de lei, bărbatul spune că îşi plăteşte impozitul, întreţinerea şi mai şi mănâncă! “Mă mai ajută şi sora mea”, completează el, explicând de ce nu are dreptul la hrană caldă de la Cantina de Ajutor Social: “aş fi avut dreptul doar dacă aveam minim doi copii sau dacă aveam vârsta de pensionare”. Nu se plînge, ba chiar glumeşte când este întrebat dacă cei care îi solicită ajutorul îl recompensează în vreun fel: ”Păi de unde să aibă ei bani? Păi dacă vine unul să ceară ajutor social, sau alocaţie, păi ăla are bani să-mi dea mie? Şi cei cu masteraul ce? Parcă nu ştiţi ce salarii mici au şi cei cu diplomă, în ziua de azi? Dar nu aş primi nici dacă mi s-ar oferi, să ştiţi…”

“Ne ajută domnul Andrei, ne învaţă de bine… noi nu prea ştim carte, nu ştim cum să scriem acolo, dânsul ne face actele, venim mereu la dânsul. Şi este bun şi amabil, înţelegem de la dânsul ce şi cum să facem”, certifică o beneficiară a venitului minim garantat ajutorul oferit, gratuit, de fostul absolvent al Conservatorului, Andrei  Diaconescu.

Lasă un comentariu